Ingezonden persbericht


Bijna driekwart bevolking vóór behoud aftrek hypotheekrente

Bijna driekwart van de Nederlandse bevolking is vóór handhaving van het huidige stelsel rond de aftrek van hypotheekrente. Van de bezitters van een hypotheek pleit zelfs 88% voor handhaving, maar ook van de niet-bezitters is circa de helft van mening dat aan het huidige stelsel niet getornd moet worden. Een en ander blijkt uit recent onderzoek onder een landelijk representatieve steekproef van n=502 Nederlanders, dat in opdracht van Bank of Scotland door Trendbox werd uitgevoerd.

In politiek Den Haag wordt regelmatig gediscussieerd over de huidige regelgeving rond de aftrek van hypotheekrente in Nederland. De Nederlandse burger laat het huidige stelsel bij voorkeur echter ongemoeid, zo blijkt uit een recente peiling. Slechts 13% is zonder voorbehoud voorstander van afschaffing. 72% geeft de voorkeur aan voortzetting van de bestaande situatie, terwijl 15% hierover geen oordeel heeft.

Overheid wil begrotingstekort dichten
Volgens een meerderheid van 56% van de bevolking is het begrotingstekort van de overheid met name de reden om de discussie telkenmale op te starten. 45% meent dat een ander vooral verband houdt met harmonisatie in het kader van de Europese regelgeving. Ruim eenderde (34%) meent dat de wens naar beperking van het gebruik van overwaarde van huizen hierbij een belangrijke rol speelt.

Eén op de zes verhuist van koop- naar huurwoning
Mocht het huidige stelsel toch op de schop gaan, dan verwacht één op de zes hypotheekbezitters te moeten verhuizen van een koop- naar een huurwoning. Nog eens bijna een kwart van deze groep denkt noodgedwongen op zoek te moeten gaan naar een goedkopere koopwoning. Ruim vier op de tien ondervraagden zal in zo'n situatie gaan bezuinigen op de dagelijkse uitgaven, terwijl besparingen op luxe uitgaven in bijna driekwart van de gevallen als onvermijdelijk gezien worden. Ruim zestig procent van de hypotheekbezitters verwacht dan ook, niet meer rond te kunnen komen als er bij het afschaffen van het huidige stelsel geen compensatieregeling van de overheid zou komen.

Slecht voor de economie
De consument verwacht de navolgende consequenties voor zichzelf, in geval de aftrek van de hypotheekrente wordt afgeschaft:
* Bezuinigingen op luxe uitgaven 73%

* Financieel niet rond zonder compensatieregeling overheid 62%
* Bezuiniging op dagelijkse uitgaven 43%* Extra/andere baan voor mij of partner 25%
* Verhuizen naar een goedkopere koopwoning 24%
* Meer geld lenen 17%

* Verhuizen naar een huurwoning 16%

* Verkoop van de auto 14%

Bovenstaand rijtje doet vermoeden, dat de economie er niet bij gebaat zou zijn als het huidige stelsel van renteaftrek zou worden afgeschaft. De helft van de steekproef (51%) stelt desgevraagd dan ook, dat dit slecht zou zijn voor de economie. Ruim een kwart (26%) meent dat de economie er niet onder zou lijden, terwijl 23% hierover geen mening heeft.

Inkomensafhankelijk maken als optie
De optie om de aftrek van hypotheekrente deels inkomensafhankelijk te maken, krijgt tot slot bijval van 58% van de steekproef. Ook een ruime meerderheid van 64% van de huidige hypotheekbezitters keurt dit idee zeker niet af, waarbij de invulling van zo'n stelsel natuurlijk alles bepalend zal zijn voor de finale acceptatie ervan.

Bank of Scotland; innovatief en betrouwbaar

De Bank of Scotland is met een portefeuille van ruim vier miljard Euro een belangrijke hypothecaire geldverstrekker in Nederland. De bank is vijf jaar actief op de Nederlandse markt en onderscheidt zich door haar innovatieve karakter, dat zich niet alleen vertaalt in transparante en voordelige hypotheekproducten, maar ook in efficiënte marktbewerking. De consument heeft de keuze om zelf een hypotheek af te sluiten via www.bankofscotland.nl en zich op die manier de afsluitprovisie te besparen, maar kan ook terecht bij één van de 2.000 intermediairs. Bank of Scotland Nederland maakt deel uit van HBOS plc een internationale financiële onderneming, die in Engeland onbetwist de grootste hypotheekbank is en in Europa qua omvang de 6de plaats inneemt.