Provincie Flevoland




"Friese sluis blijft onveilig"

De brug bij de Friese sluis te Rutten is onveilig voor fietsers en wandelaars. Gebruikers moeten de smalle brug oversteken tussen het snelverkeer. Volgens de heer Van de Belt is het wachten op ernstige verkeersongevallen. De heer Van de Belt heeft de aandacht van de Statencommissie Werk gevraagd voor wat hij omschrijft als een verkeersonveilige situatie.

Eerder dit jaar is door de provincie Flevoland al het initiatief genomen om de verkeersveiligheid bij de Friese sluis te verbeteren. Er zijn drempels aangelegd die het verkeer moeten afremmen tot 60 km per uur. Deze oplossing heeft echter nog niet tot het gewenste resultaat geleid. Daarom pleit de heer Van de Belt voor een aparte brug voor fietsers.

Er zijn nog andere locaties met een nog hogere prioriteit om verbeterd te worden. Daarom is bij de Friese sluis gekozen voor de relatief goedkope verkeersdrempels in plaats van een aparte brug voor fietsers en wandelaars.

De Statencommissie Werk kreeg in juli het verzoek van de heer Van de Belt om in te spreken. Destijds is de Statencommissie niet ingegaan op het verzoek omdat dit geen relevantie zou hebben voor de agenda. De commissie betreurt achteraf van deze gang van zaken. De commissie blijft van mening dat burgers te allen tijde moeten kunnen inspreken, ongeacht de agenda. De voltallige Statencommissie Werk heeft voor de gang van zaken haar excuses aangeboden.