Politie Noord- en Oost Gelderland


* Regiopolitie Noord- en Oost-Gelderland.


P E R S B E R I C H T


20 december 2004


Politiekeurmerk Veilig Wonen wordt taak gemeenten en private partijen.


Met ingang van 1 januari 2005 draagt de politie haar werkzaamheden voor het Politiekeurmerk Veilig Wonen over aan gemeenten en keurmerk erkende bedrijven. Adviezen voor het beveiligen van een woning worden dan niet meer door politie-mensen, maar door medewerkers van de erkende bedrijven gegeven. De bedrijven kunnen de eventuele werkzaamheden ook uitvoeren. Met deze verandering kan de politie zich meer op haar kerntaken richten.


Na jaren het voortouw te hebben genomen met preventieadviezen om inbraken in woningen tegen te gaan draagt de politie binnenkort haar taak aan andere instanties over. Voor de politie levert het overdragen van deze taak aan gemeenten en het bedrijfsleven capaciteits-winst op, die ingezet gaat worden voor de kerntaken van de politie zoals toezicht, hand-having en opsporing.


Keurmerk erkende bedrijven zorgen voor de uitvoering, waarbij de kwaliteit wordt gewaarborgd door toezicht van onafhankelijke certificeringinstellingen. Individuele adviesaanvragen van bewoners worden doorverwezen naar de keurmerk erkende bedrijven. Wanneer een woning correct is beveiligd, hetgeen blijkt uit een afgegeven certificaat van het Politiekeurmerk Veilig Wonen, krijgt de bewoner naast een stuk veiligheid, veelal ook een korting op de verzekeringspremie.


Het keurmerk is voor de gemeenten een instrument voor wijkveiligheid en inbraakpreventie. Voor een goede uitvoering is samenwerking tussen publieke èn private partijen noodzakelijk. De coördinatie daarover wordt overgedragen aan de gemeenten. De partijen die bij dit hele proces betrokken worden zijn onder andere architecten, projectontwikkelaars en woning-corporaties, die bij het uitvoeren van hun plannen rekening moeten houden met de uitgangspunten van het keurmerk.


Toepassing van het keurmerk zorgt voor sociale veiligheid in een woonwijk en een gemiddelde reductie van de inbraakkans van méér dan negentig procent. Naar verwachting zal het keurmerk, zowel bij nieuwbouw als bij bestaande bouw, dan ook blijvend toepassing vinden.


Het landelijk beheer van het PKVW® (Politiekeurmerk Veilig Wonen) gaat over naar het nieuwe Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid in Den Haag. Naast de gemeenten is de informatie ook beschikbaar bij de als zodanig herkenbare bedrijven. Ook op de internetsite: www.politiekeurmerk.nl staan veel belangrijke tips over dit onderwerp.


Einde bericht


Voor info: helpdesk Politiekeurmerk Veilig Wonen: 055 - 5482053


Nadere informatie:

Politievoorlichter Anton de Ronde

055 - 548 60 58



---- --