Gemeente Roermond

Natuur- en Milieuprijs Roermond 2004 wordt niet uitgereikt

De Natuur- en Milieuprijs Roermond 2004 wordt niet uitgereikt. Met dit besluit volgt het college van burgemeester en wethouders het advies van de adviescommissie Natuur- en Milieuprijs. Hoewel er bijzondere inzendingen waren, heeft de adviescommissie geconcludeerd dat de ingediende projecten en ideeën te weinig aansluiten op de in het reglement gestelde criteria. De adviescommissie dankt iedereen voor zijn of haar bijdrage en spreekt de hoop uit de volgende keer ideeën te ontvangen die beter aan de criteria voldoen.

In de periode van 15 september tot 15 oktober 2004 zijn 12 inzendingen binnengekomen met ideeën en plannen die het milieu sparen of verbeteren. Een goed en duurzaam milieu is namelijk niet alleen een taak van de overheid, maar een gezamenlijke zorg voor alle inwoners, bedrijven, scholen en verenigingen in Roermond. Met de Natuur- en Milieuprijs wil de gemeente Roermond bijzonder milieugedrag en duurzame ontwikkeling van natuur en milieu stimuleren.

De adviescommissie beoordeelde de inzendingen op een zestal basiscriteria en vier aanvullende criteria. De basisvoorwaarden houden in dat er wordt gekeken naar het positieve effect op natuur en milieu, de locatie en het tijdstip, de toepasbaarheid, de voorbeeldfunctie, het vernieuwend karakter en de originaliteit. Daarnaast worden de inzendingen getoetst op de aanvullende criteria, zoals het milieurendement, duurzame ontwikkeling, natuurontwikkeling en behoud en mentaliteits- c.q. gedragsverandering. De inzendingen dienen allemaal te voldoen aan de basiscriteria, vervolgens worden de inzendingen beoordeeld op de aanvullende criteria. De adviescommissie oordeelde dat de inzendingen in onvoldoende mate praktisch uitvoerbaar zijn, te weinig origineel en vernieuwend zijn, onvoldoende voorbeeldfunctie hebben en onvoldoende aan het doel van de prijsvraag beantwoorden.
De adviescommissie is een onafhankelijk orgaan bestaande uit vertegenwoordigers van het bedrijfsleven, het onderwijs en de Roermondse natuur- en milieuorganisaties.

De Natuur- en Milieuprijs Roermond bestaat 3 jaar en wordt begin 2005 geëvalueerd. Uit de evaluatie zal blijken hoe de toekomst van de Natuur- en Milieuprijs eruit zal zien.

Publicatiedatum: 20.12.2004 Bijgewerkt: 20.12.2004