Technologie Stichting STW

20 december 2004

Wetenschappelijke ondernemerszin erg hoog

In de eerste ronde van de Valorisation Grant kreeg Technologiestichting STW veel en kwalitatief zeer goede voorstellen binnen. De beste 21 aanvragen zijn door het bestuur van STW gehonoreerd. De Valorisation Grant is een subsidieprogramma om startende en bestaande kleine bedrijven te helpen onderzoeksresultaten marktrijp te maken. De subsidievorm valt binnen een gezamenlijk proefprogramma van STW, NWO en TNO, dat is gemodelleerd naar het Amerikaanse Small Business Innovation Research.

De beoordelingscommissie bestaande uit drie ondernemers, drie financiers en drie ondernemende wetenschappers, was zeer te spreken over de kwaliteit van de voorstellen. Wel maakte de negenkoppige commissie, waaronder twee leden van het Innovatieplatform, zich zorgen over het beschikbare budget. De beoordelaars gaven aan dat er op grond van de kwaliteit zeker 30 tot 35 voorstellen honoreerbaar waren, maar dat het beschikbare budget slechts ruimte bood voor 21 projecten. Eén van de financiers uit de commissie vond een voorstel dat net buiten de boot viel, dermate interessant dat hij dit uit eigen middelen zal betalen.

De Valorisation Grant is onderdeel van een gezamenlijke SBIR-pilot door NWO, STW en TNO. Dit programma is in de zomer van 2004 van start gegaan en heeft een looptijd van circa 4 jaar. Met de pilot willen de drie instellingen onderzoeken in hoeverre dit soort programmas binnen de Nederlandse publieke kennisinstellingen in een behoefte voorziet. Als de ervaringen positief zijn, moet het programma worden omgezet in een definitieve subsidievorm. STW heeft 3% van haar onderzoeksbudget beschikbaar gesteld voor het Valorisation Grant programma. Dit is een bedrag van 1,3 miljoen euro.

De onderzoekers konden maximaal 25.000 euro aanvragen voor de zogeheten fase 1 in het vermarkten van kennis. In fase 1 kunnen onderzoekers subsidie aanvragen voor het uitvoeren van een haalbaarheidsonderzoek, zowel op technologisch als op commercieel gebied. In totaal dienden 82 ondernemende wetenschappers een voorstel in. Meer dan de helft van de aanvragen kwam van de drie technische universiteiten.

Een volgende subsidieronde in het voorjaar van 2005 zal naast haalbaarheidsstudies ook de tweede fase, ofwel valorisatiefase, betreffen. In deze fase kunnen onderzoekers subsidie krijgen voor de planmatige versterking van de innovatie en organisatie tot het moment dat externe financiers instappen.

Meer informatie over het programma, en contactgegevens van de gehonoreerde voorstellen bij dr. ir. Wouter Segeth, tel. 030 6001 285, wouter@stw.nl, dr. ir. Chretien Herben (STW), tel. 030 6001 321, c.herben@stw.nl of (vanaf 3 januari) dr. ir. Frank van den Berg, tel. 030 6001291, frank@stw.nl.
---

TOP Laatste wijziging: 20-12-2004 Reacties naar: webmaster@stw.nl