Algemeen Verbond Bouwbedrijf


Nieuwsbericht

Veranderingen

20 december 2004 Het AVBB was een tijdsbeeld, een resultaat van een aantal daaraan voorafgaande veranderingen. Nu wordt het tijd om over de functionele grenzen van GWW en B&U naar nieuwe vormen te zoeken. Tijd om de organisatiestructuur overzichtelijker te maken. Dit zegt AVBB-voorzitter Brinkman in het laatste nummer van BouwNieuws dat afgelopen weekend is verschenen.

Een tijd van veranderingen breekt aan. Maatschappelijk gezien zijn we terechtgekomen in een vraaggestuurde economie. Die gaat de bouw niet voorbij. Het betekent een andere houding van bouwers, van zowel werkgevers als werknemers. Aanpassen aan maatschappelijke veranderingen.

Bouwend Nederland moet volgens Brinkman een podiumfunctie bieden. Zowel regionaal als landelijk. Bedrijven hebben behoefte aan het uitwisselen van ervaringen op het gebied van markt en concurrentie. Dit heeft niets te maken met marktafspraken. Er is ook behoefte aan het uitwisselen van ervaringen met andere bedrijfstakken.

Aanstaande leden van Bouwend Nederland zijn de leden van fusiepartners Bolegbo-vok, BouwNed, VIANED, vocBetonbouw en WRI. Bij bezoeken in het land proefde Brinkman een positieve houding bij deze bedrijven. Onder druk van omstandigheden van de afgelopen tijd heerst er een gevoel van wij staan er samen voor. De uitdagingen voor Bouwend Nederland is het samen actief zijn en het nader tot elkaar brengen van groot en klein. Er is ruimte voor beide. Daarnaast moet het geschonden vertrouwen in de sector worden hersteld. Dat heeft prioriteit, maar zal geen gemakkelijke opgave zijn. Ondanks een ontspannen wordende houding van Den Haag ten aanzien van de bouw, moeten we zelf aantonen dat het ons menens is.

Brinkman was 10 jaar voorzitter van het AVBB en heeft van harte ja gezegd op het verzoek van het bestuur voor de eerste termijn als voorzitter van Bouwend Nederland. Hij heeft veel vertrouwen in dit bestuur: Er zitten verrassend veel jonge ondernemers in het bestuur. Mensen die nog durven ondernemen. Die uitstraling zal de nieuwe vereniging goed doen.
Hoogtepunt van de afgelopen 10 jaar is voor Brinkman de optelsom van een levendige sector. Het zijn allemaal gouden mensen die staan voor hun zaak. Onze leden staan op en gaan naar bed met de bouw. We zijn als sector in het verleden wel eens iets te veel met onszelf bezig geweest tegenover de buitenwereld, terwijl we van de buitenwereld zoveel kunnen leren over de aanpak van allerlei maatschappelijke themas.

Brinkman bestuurt nog met veel plezier. Brinkman: Ik wil bijdragen aan het herstel van vertrouwen in de bouw en aan de reputatie van een bedrijfstak die bijdraagt aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. De voorzitter verheugt zich op de rechtstreekse communicatie met ondernemers. Ik wil horen en zien wat er in de sector speelt en zal me dan ook regelmatig in de regios laten zien. In het verleden kon dit formeel niet, hoewel ik altijd mijn oor zoveel mogelijk te luister heb gelegd bij de leden van de verenigingen.

Bron
AVBB