Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

GÉON presenteert: Schilderijen over het Limburgse mijnverleden

Ontdek een nieuwe kijk op het Limburgse mijnverleden aan de hand van schilderijen van Jean-Ignatz Janiczak (1942). In de periode tot en met 12 januari is op zondag- en woensdagmiddag in het Mijnschachtmonument, locatie: CBS-terrein ingang CBS-weg de expositie te zien van Jean- Ignatz Janiczak (1942) getiteld: 'Hommage aan mijn vader'. Deze Hilversumse schilder groeide op in Schaesberg waar zijn vader indertijd als Poolse immigrant werkzaam was bij de ON I.

In 'Hommage aan mijn vader' schildert Jean- Ignatz Janiczak zijn vaders vertrek uit Polen, het aanpassen aan de Nederlandse taal en cultuur en de bloeiende, bijna vergeten periode waarin de mijnen een overheersende rol speelden.

Hij treft in warme tinten het sociale en culturele leven van mijn, kerk, huis en kroeg. Op kleurrijke wijze maakt hij de toeschouwer deelgenoot van eenzaamheid, kameraadschap, angst en vreugde. Zijn schilderijen zijn een feest voor het oog en geven een gevoel van trots over het mijnverleden. Zij leggen de basis voor een nieuw elan voor de toekomst van de regio. Taalkunstenares Jos Rosenboom liet zich inspireren door de schilderijen en schreef indringende gedichten erbij.

Een selectie van 12 schilderijen met gedichten is gebundeld in een verjaardagskalender. Deze is bij GÉON te koop.

Openingsdata expositie: naast de reguliere woensdagmiddagen ook op de zondagen 19-12 en 26-12 en zondag 2 jan. van 13.00 en 17.00 uur.
· Speciaal voor kinderen is er een extra activiteit rondom de schilderijenexpositie. · Nieuw is het simulatiespel in het ophaalmachine gebouw. Kinderen kunnen zelf de ophaalmachine (virtueel) bedienen.


· Heel bijzonder is het hoorspel: 'De ophaalmachinist'. Dit hoorspel is alleen via koptelefoon te beluisteren. Het neemt je mee naar de spanning van een doorsnee werkdag in de mijn van toen. Info: Jean-Ignatz Janiczak Na zijn specialisatie aan de Stads Academie Maastricht (grafische vormgeving, reclame en publiciteit), vertrekt Jean-Ignatz Janiczak in 1967 naar Hilversum en treedt in dienst bij de toenmalige NTS als grafische vormgever. In de jaren 90 realiseert hij een eigen studio op het Mediapark waar hij zijn ideeën en projecten kan vormgeven. Hij ontwerpt o.a. posters en brochures voor de theater-en televisiewereld, daarnaast illustreert hij presentaties voor verschillende ministeries en voor de Nederlandse Spoorwegen. Eind 1999 ontvangt hij samen met het Ziekenhuis Hilversum de 1e prijs voor het beste jaarverslag in de Gezondheidszorg in Nederland. De jury kwalificeerde de vormgeving en illustraties als opmerkelijk en hoogstaand. Sinds 2001 werkt hij als vrij kunstenaar regelmatig in Frankrijk.

Jean Weijers, hoofd GÉON, museum voor geologie en mijnbouwhistorie, Heerlen Tel. 045 5605976