Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

20 december 2004

Nr. 04/264

Bijna 50 gemeentelijke projecten voor vernieuwende aanpak bijstand

Staatssecretaris Van Hoof van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft 8,7 miljoen euro subsidie gegeven aan 46 gemeentelijke projecten om de Wet werk en bijstand op een vernieuwende manier uit te voeren. Omdat gemeenten meer aanvragen deden voor geschikte projecten dan verwacht, heeft Van Hoof het beschikbare budget dit jaar bijna verdrievoudigd (van 3 miljoen euro naar 8,7 miljoen euro).

Met de nieuwe Wet werk en bijstand hebben gemeenten veel vrijheid gekregen om hun eigen beleid vorm te geven. Met de extra subsidie wil Van Hoof gemeenten ondersteunen bij de ontwikkeling en vernieuwing van hun beleid. In 2005 kunnen gemeenten voor nog eens 3 miljoen euro subsidie aanvragen.

De gemeentelijke projecten hebben betrekking op heel verschillende onderwerpen. Zo zijn aanvragen gedaan om gezinnen waar problematische schulden dreigen te ontstaan in een vroeg stadium op te sporen en te begeleiden. Ook willen gemeenten op nieuwe manieren samenwerken met werkgevers en het Centrum voor Werk en Inkomen om zo bijstandsgerechtigden sneller aan het werk te helpen.

De voortgang en resultaten van de projecten worden op het gemeenteloket van website van het ministerie (www.szw.nl) in 2005 bijgehouden, zodat ook andere gemeenten kunnen profiteren van de ervaring van de projectaanvragers.