Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Drinken start op 12-jarige leeftijd

81% van de Tweens heeft alcohol gedronken

Amsterdam, 20 december 2004. 81% van de tieners tussen de 9 en 15 jaar (Tweens) heeft al eens alcohol gedronken. Van de 15-jarige jongens geeft 40% toe wel eens heel erg dronken te zijn geweest. Dit blijkt uit een grootschalig on-line onderzoek door Kaboem, hèt mediaplatform voor Tweens. Totaal deden er 2.500 respondenten mee aan het onderzoek.

Drinken start op 12 jaar

Het drinken van alcohol begint al op jonge leeftijd. Uit het onderzoek blijkt dat Tweens gemiddeld op twaalfjarige leeftijd hun eerste alcoholische drankje nuttigen. Vanaf deze leeftijd gaan de respondenten steeds meer alcohol drinken. Van de totaal groep drinkt 29% vaak alcohol. 68% van de 15-jarigen geeft aan vaak alcohol te drinken.

Hoe vaak drinken de Tweens precies? Een derde zegt meerdere malen per maand alcohol te drinken. Een kwart van de respondenten gaf toe één of meerdere keren per week een alcoholische versnapering te nemen. Verder kwam naar voren dat jongens vaker drinken dan meisjes. Maar liefst 26% jongens drinkt wekelijks een drankje, bij meisjes is dit 15%.

33% van de Tweens is wel eens een beetje of heel erg dronken geweest. Ook hier hebben de jongens een voorsprong. 40% van de 15-jarige jongens heeft wel eens te diep in het glaasje gekeken.

Thuis drinken

Verrassend genoeg drinkt 38% van de jeugd hun eerste glas alcohol met vader of moeder. 26% drinkt voor het eerst met vrienden of vriendinnen. Op welke plek wordt er voor het eerst gedronken? 37% geeft aan zijn of haar eerste alcoholische drankje thuis gedronken te hebben. 18% heeft voor het eerst op een feest gedronken en 11% dronk voor het eerst bij vrienden of vriendinnen thuis. De sportclub blijkt geen broedplaats voor alcoholgebruik; slechts 1% dronk voor het eerst op een feest van de sportclub.

Alcohol is lekker
Wat vindt de jeugd van alcohol? De helft van de Tweens vindt alcohol vooral lekker. 16% vindt alcohol gezellig en 4% vindt alcohol stoer. 12% vindt alcohol slecht, 10% vindt het vies en 5% zegt alcohol gevaarlijk te vinden.

Populairste drankjes
De Bacardi Breezer is met stip favoriet. 41% van de jeugd vindt de Breezer het lekkerste alcoholische drankje. De mix, bier en sterke drank komen, met ieder 11%, op de tweede plaats. Wijn scoort helemaal niet, slechts 4% kiest wijn als favoriet.

Bekendste merken onder de Tweens
De onderstaande merken werden spontaan door de Tweens genoemd.

(50% van de totale groep noemde Bacardi Breezer.)*


1. Bacardi Beezer, 50%

2. Heineken, 23%

3. Passoa, 20%

4. Smirnoff, 14%

5. Amstel, 12%

6. Grolsch, 10%

7. Flügel, 9%

Ook champagne doet het goed. Een kwart van de Tweens gaat met oud en nieuw zeker champagne drinken.

Kaboem is met meer dan 600.000 leden hèt mediaplatform voor en door Tweens (9 t/m 15 jaar). Het is voor Tweens dé plek om elkaar te ontmoeten en alles aan te treffen over typische Tweens onderwerpen. Kaboem is een onderdeel van NewRulez Media BV (dochter van ilse media bv). NewRulez Media BV is continu op zoek naar de laatste trends onder jongeren. Daartoe wordt doorlopend onderzoek gedaan binnen o.a. www.kaboem.nl.

Noot aan de redactie:

Noot aan de redactie:


* Bij deze vraag konden de respondenten meerdere antwoorden geven. Hierdoor is het totaal bij deze vraag groter dan 100%.