Time : 9:32:42 PM
Date : Monday, December 20, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: Voedselagentschap oneens met kritiek van Test-Aankoop in verband met de berichtgeving rond het Pregestimil melkpoeder

Het Voedselagentschap is het niet eens met de bewering van de woordvoerder van Test-Aankoop dat de berichtgeving betreffende het Pregestimil melkpoeder onbetrouwbaar zou zijn. Test-Aankoop is een bevoorrechte gesprekspartner van het FAVV en zetelt als consumentenvereniging in het Raadgevend Comité van het FAVV. Test-Aankoop nam tot op heden geen contact met het Voedselagentschap om meer inlichtingen te bekomen.

Voor de communicatie over dit probleem was het Voedselagentschap aangewezen op de info vanwege de Franse overheid en van de betrokken firma. Op basis van een risico evaluatie werden in Frankrijk twee maal (met een week tussentijd) enkele loten van het betrokken product uit de markt gehaald. Het FAVV verifieerde bij elke terugtrekking of de betrokken loten ook in België op de markt werden gebracht. Dit bleek niet het geval te zijn, maar er kon niet uitgesloten worden dat Belgen in de grensstreek zich in Frankrijk bevoorraad hadden. Telkens werd de beschikbare informatie duidelijk gecommuniceerd, waarbij werd gesteld dat de loten van het melkpoeder die in Frankrijk uit de handel werden genomen zich niet op de Belgische markt bevonden. Via de geëigende kanalen van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu, werd dezelfde info ook telkens overgemaakt aan Belgische apothekers en ziekenhuizen. Op geen enkel ogenblik heeft het Voedselagentschap gesteld dat het product als dusdanig niet in België werd verdeeld.

Deze morgen besloot de firma Mead Johnson Nutritionals om, uit voorzorg, alle loten Pregestimil, dus ook deze die zich op de Belgische markt bevinden, uit de handel te nemen. Deze informatie werd door het Voedselagentschap onmiddellijk verspreid.

Het Voedselagentschap voert een open communicatiebeleid, en wil consumenten op elk moment informeren over mogelijke problemen. Soms is deze berichtgeving, gelet op de aard van de problemen die zich stellen, complex. Het FAVV vraagt aan de verschillende partners, industrie en consumentenverenigingen, om dit voor ogen te houden.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: http://www.favv.be http:// www.afsca.be