Euronext : zet markthervorming voort

(20/12/04)

Amsterdam, Brussel, Lissabon, Londen, Parijs, 20 december 2004 - In het raam van de plannen van Euronext haar koerslijst te hervormen en te harmoniseren met de bedoeling de visibiliteit en de liquiditeit van haar kleine- en middelgrote ondernemingen te bevorderen, zal Euronext in de eerste jaarhelft van 2005 haar indices familie in Brussel aanpassen. De wijziging die op Euronext Brussel zal doorgevoerd worden op 1 maart 2005 volgt op een uitvoerige consultatie van de marktpartijen en zal de Bel20 index versterken als benchmark voor de steraandelen en zal tevens leiden tot de creatie van twee relevante benchmarks voor de mid- en smallcaps.


1- Bel20 index
De status van de Bel20 index als enige blue chip index in Brussel zal worden versterkt: hij zal voortaan zijn samengesteld uit een variabel aantal aandelen om voldoende liquiditeit te waarborgen. Hij zal aldus zijn aantrekkelijkheid verhogen als basis voor financiële instrumenten, met inbegrip van opties en futures die worden verhandeld op Euronext.liffe. In de praktijk zal de Bel20 index zijn samengesteld uit aandelen die een free float marktkapitalisatie hebben van tenminste het niveau van de Bel20 index bij de herziening, vermenigvuldigd met EUR 500 000. Deze nieuwe methodologie zal de stabiliteit van de indexleden waarborgen op een gelijkaardige manier als de indices met een vast aantal aandelen. Verder zal het gewicht van de individuele aandelen geplafonneerd worden op 15% (momenteel 25%), zoals dit het geval is voor andere nationale indices waaronder de CAC40 en (zoals recentelijk aangekondigd) voor de AEX. Dit zal een weerslag hebben op de sectorale vertegenwoordiging in de index. Op basis van de cijfers op 30 november 2004 zou de Bel20 index zijn samengesteld uit 15 bedrijven, in plaats van momenteel 20. De bedrijven die de index verlaten, vertegenwoordigen 3,82% van de Bel20 index en zullen deel uitmaken van de Bel Mid index. De gemiddelde marktkapitalisatie van de Bel20 index leden bedroeg op dat ogenblik EUR 10,5 miljard bedragen, met een minimum van EUR 3 miljard, op één uitzondering na. De definitieve samenstelling zal worden medegedeeld in januari 2005.


2- Bel Mid index
In overeenstemming met haar reeks lokale midcap indices, zal Euronext in Brussel een Bel Mid index lanceren waarvan de componenten zullen worden geselecteerd op basis van liquiditeit en free float marktkapitalisatie. De Bel Mid index zal zijn samengesteld uit aandelen die geen deel uitmaken van de Bel20 index, waarvan de free float marktkapitalisatie meer bedraagt dan de Bel20 index vermenigvuldigd met EUR 50 000 en een omloopsnelheid van minstens 10%. Bovendien mag een individueel aandeel niet meer dan 10% wegen in de totale index. Op basis van de cijfers op 30 november 2004, zou de Bel Mid index zijn samengesteld uit 32 bedrijven. Aldus zal de index een hele reeks representatieve en gediversifieerde midcaps omvatten met een gemiddelde marktkapitalisatie van EUR 1,1 miljard, met een minimum van ongeveer EUR 200 miljoen. De herziening zal plaatsvinden op het einde van februari, mei, augustus en november, om te worden toegepast op respectievelijk begin april, juli, september en januari. De index zal de huidige Belgian Midcap index vervangen (die enkel een return index is) vanaf 3 januari 2005. De selectie is gebaseerd op de gegevens van 30 november 2004. De prijsversie zal beschikbaar zijn vanaf 1 maart 2005 op basis van het niveau ven de huidige Belgische Midcap op 31 december 2004.
3- Bel Small index
Zoals voor de Bel20 en de Bel Mid indices, zal de selectie voor de Bel Small index gebeuren op basis van de liquiditeit en free float marktkapitalisatie. De index zal samengesteld zijn uit aandelen waarvan de free float marktkapitalisatie ligt tussen het niveau van de Bel20 index vermenigvuldigd met EUR 5 000 en de Bel20 vermenigvuldigd met EUR 50 000. De omloopsnelheid op free float zal minstens 10% moeten bedragen en het gewicht van de individuele aandelen zal beperkt worden tot 10%. Op basis van de cijfers op 30 november 2004, zal de Bel Small index zijn samengesteld uit 46 bedrijven met een gemiddelde marktkapitalisatie van EUR 126 miljoen met een minimum van ongeveer EUR 30 miljoen. De herziening zal per kwartaal plaatsvinden op het einde van februari, mei, augustus en november, om te worden toegepast respectievelijk bij het begin van april, juli, september en januari. De index zal de huidige Belgische Smallcap vervangen (die enkel een return index is) vanaf 3 januari 2005. De selectie is gebaseerd op basis van de gegevens per 30 november 2004. De prijsversie zal beschikbaar zijn op 1 maart 2005 op basis van het niveau van de huidige Belgische Smallcap op 31 december 2004. Een homogene reeks indices
Vanaf 1 maart 2005, datum van de lancering van de nieuwe indices, zal Euronext Brussel beschikken over de volgende reeks indices: de Bel20, de Bel Mid en de Bel Small, alsook de BAS (Belgian All Shares index) en de Belgian Continuous Return index. Operationele overgang naar de ééngemaakte gereguleerde markt Overeenkomstig de hervormingen die reeds werden aangekondigd voor de cash markten van Euronext Parijs, zal Euronext eveneens overgaan tot de uniformisatie van haar gereglementeerde markten in Amsterdam, Brussel en Lissabon. Aldus zullen de aandelen die noteren op die gereglementeerde markten, op 4 april 2005 in elke locatie overgaan naar een enige nationale lijst. Provider : Euronext NV