Haagse Hogeschool

21 december 2004

Haagse Hogeschool in de prijzen. Opleiding Industrieel Product Ontwerpen ontvangt trofee van staatssecretaris Rutte

Op 20 december, tijdens de uitzending van de finale van het televisieprogramma Het Beste Idee van Nederland, heeft de opleiding Industrieel Product Ontwerpen van de Haagse Hogeschool uit handen van staatssecretaris Onderwijs, Mark Rutte, een wisseltrofee gekregen. Deze opleiding leverde niet alleen de meeste inzendingen voor de ontwerpwedstrijd voor studenten van industriële ontwerpopleidingen, ze zorgde ook nog eens voor de meeste commercieel haalbare ideeën.

Van 110 deelnemers haalden 18 ontwerpen de halve finales, waarvan acht ontwerpen van studenten van de Haagse Hogeschool afkomstig waren. In de grote finale gisteravond waren van de zeven finalisten, twee studenten van de opleiding Industrieel Product Ontwerpen van de Haagse Hogeschool. Jaco van Munster heeft een lamp ophangsysteem ontworpen 'Riding on the ceiling'. Janneke Verhagen ontwierp voor de wedstrijd een bloementasvaas, zij kreeg een wildcard voor de finale door publieksstemmen.

Een innovatieve opleiding dus, waar ook veel aandacht is voor de materialisatie van producten, d.w.z. de technische en financiële aspecten. Om een idee commercieel haalbaar te maken moet je aan deze aspecten aandacht besteden om het product maakbaar en betaalbaar te maken. De studenten hebben bewezen dat IPO Den Haag daarvoor de juiste opleiding is.

In de omslag van het boekje "Reflecteren of irriteren" zie je, enigszins verwrongen, je spiegelbeeld. En dat lijkt symbolisch te zijn voor het onderwerp: de "reflectie" op eigen gedrag en op dat van de ander blijkt onvoldoende te leven in het onderwijs. Docenten en studenten vinden het maar lastig. In het boekje wordt gezocht naar een verklaring en naar oplossingen.