Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

persbericht

Nummer:
88

Directie:
voorlichting

21-12-2004

Status:
informatie

Evaluatie samenhangende zorgtrajecten

Opvang zorgleerlingen heeft effect, maak kan nog beter

Scholen voelen zich meer verantwoordelijk om bredere zorg te bieden. Er zijn veel meer aangepaste onderwijsactiviteiten in de school, vooral in de vorm van remedial teaching. De spreiding en bereikbaarheid van het speciaal onderwijs is verbeterd. De integratie van gehandicapte kinderen loopt niet op alle scholen gemakkelijk. De bureaucratie bij de indicatie is te groot. Te veel leerlingen staan op een wachtlijst. Sommige kinderen zitten zelfs enige tijd thuis. Dit blijkt uit de brede evaluatie van Weer Samen naar School, Leerlinggebonden financiering en Onderwijsachterstandenbeleid, die minister Van der Hoeven naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Voor het eerst is de werking van de drie arrangementen voor leerlingen met een specifieke zorgbehoefte in samenhang onderzocht. In de afgelopen periode zijn belangrijke resultaten behaald met Weer Samen naar School (WSNS), de Leerlinggebonden financiering (LGF) en het achterstandenbeleid. Toch zijn er nog knelpunten die om een oplossing vragen en zijn ook de grenzen van de effectiviteit van de zorg in beeld gebracht. Scholen moeten samen hun verantwoordelijkheid nemen in de opvang van alle leerlingen. Daarbij heeft de opvang van leerlingen met gedragsproblemen voorrang. Waar regels hierbij belemmerend zijn, worden waarnodig geschrapt. Hierover gaat minister Van der Hoeven met de organisaties om de tafel.

Op korte termijn komen er aanpassingen van het rugzakje (LGF). De indicatiestelling wordt eenvoudiger. Zo wordt bijvoorbeeld de herindicatie verlengd van twee naar drie jaar en voor zeer moeilijk lerende kinderen naar vier jaar. Ook hoeven kinderen met een down syndroom niet meer apart geïndiceerd te worden. Een verklaring van de arts is dan voldoende.

Ministerie van OCW
Rijnstraat 50
Postbus 16375
2500 BJ Den Haag
T: 070 412 34 56
F: 070 412 34 50
E: info@minocw.nl