Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200000690/1-A en 200101670/1-A
Beroep van de Landelijke Vereniging tot Behoud van de Waddenzee en de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Vogels tegen de vergunningen die de toenmalige staatssecretaris van LNV in 1999 en 2000 heeft verleend voor het mechanisch vissen van kokkels in de Waddenzee. Deze zaken zijn door de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State reeds behandeld op een zitting in november 2001. De Raad van State heeft de zaken toen aangehouden en vragen gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen in Luxemburg. Het Hof van Justitie heeft in zijn arrest van 7 september 2004 op deze vragen geantwoord, waarna de zaken wederom zijn behandeld op een zitting van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op 11 november jl.


* 200308474/1 en overige nummers
Beroepen van inwoners van en bedrijven uit Zeewolde tegen de intrekking door het college van gedeputeerde staten van Flevoland van de vergunning voor het onttrekken van grondwater. De intrekking van de vergunning geldt in bepaalde gevallen per 1 mei 2005 en voor andere per 1 januari 2009. De vergunningen hebben betrekking op het onttrekken van zoet grondwater uit het derde watervoerend pakket in het gebied Zuidelijk Flevoland. Dit grondwater wordt onttrokken voor de gebruiksdoeleinden bedrijfshygiëne, gewasbescherming, veedrenking, fertigatie, koeling en beregening. De provincie heeft per genoemde data de vergunningen voor alle gebruiksdoeleinden ingetrokken, behalve voor het gebruiksdoel beregening. Zij heeft dit gedaan, omdat het zoete grondwater primair moet worden gereserveerd voor de meest hoogwaardige toepassing: openbare drinkwatervoorziening. Zie ook de zaaknummers 200308670/1 en overige zaaknummers en 200308754/1 en overige zaaknummers, waarin ook op 22 december 2004 uitspraak wordt gedaan.


* 200308537/1
Beroep tegen de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft verleend aan Den Helder Airport C.V. voor een bedrijf bestaande uit een stationsgebouw, een platform met opstelplaatsen voor helikopters en vleugelvliegtuigen, een een parkeerterrein aan de Luchthavenweg in Den Helder. Den Helder Airport en het militaire vliegveld Vliegkamp De Kooy maken beide gebruik van hetzelfde vliegveld en zijn gevestigd op het industrieterrein De Kooy, dat in het landelijk buitengebied ligt. De woning van degene die bezwaar heeft tegen de vergunning ligt binnen de geluidzone van het industrieterrein.


* 200400427/1
Beroep tegen de afwijzing door het college van B&W van Zundert van een milieuvergunning voor het veranderen van een motorbrandstoffenverkooppunt inclusief shopgebouw en brandstoffenhandel met LPG-installatie aan de Sint Bavostraat in Rijsbergen. Het beroep is ingesteld door de exploitant van de brandstoffenhandel. Het college van B&W heeft de vergunning geweigerd omdat de veiligheid onvoldoende te waarborgen zou zijn. Volgens het college van B&W kan niet worden voldaan aan de minimaal in acht te nemen afstand van 80 meter van de opstelplaats van de tankwagen tot aan woningen in de buurt.


* 200402025/1
Beroep tegen de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Gelderland heeft verleend aan Kollenweidenhof B.V. voor een crematorium voor huisdieren, ponys en paarden aan de Bosboombroekerweg in Heelweg. Omwonenden zijn van mening dat de bedrijfstijden niet eenduidig zijn vastgelegd en zij vrezen verder geur- en stofhinder.


* 200402064/1
Beroep tegen de goedkeuring door het college van gedeputeerde staten van Groningen van het bestemmingsplan Partiële herziening bestemmingsplan Industrieterrein Noord kern Zoutkamp Telecommunicatie van de gemeente De Marne. Het plan maakt de uitbreiding mogelijk van het aantal schotelantennes op het Kmar & Radiostation aan de Panserweg in Zoutkamp. Dit terrein is van het ministerie van Defensie. De maximaal 22 schotelantennes met een diameter van ongeveer 11 meter zijn bedoeld voor het onderscheppen van telecommunicatieverkeer ten behoeve van het verkrijgen van (militaire) inlichtingen. Als bezwaar is aangevoerd dat de bevolking niet is ingelicht over de voorgenomen plannen. Verder achten de twee omwonenden dat de gemeente in de jaren tachtig heeft toegezegd dat niet meer schotelantennes dan de twee bestaande zouden worden gebouwd. Bovendien zou een schotelpark niet bij het karakter van een oud vissersdorp passen. Tenslotte stellen de omwonenden dat de schotelantennes zullen worden gebruikt in het kader van terrorismebestrijding. Dit betekent volgens hen een aanzienlijk veiligheidsrisico en vrezen zij dat de schotelantennes doelwit van terroristische acties zullen zijn.


* 200404122/1
Beroep tegen de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan Intratuin Beheer B.V. voor de handel in tuin- en interieurartikelen en de verkoop van vuurwerk aan de Leidseweg in Voorschoten. Vergunning is onder meer verleend voor de opslag van ruim 27.000 kilo consumentenvuurwerk in zes bewaarplaatsen. In het bedrijf mag alleen van 5 december tot en met 5 januari vuurwerk aanwezig zijn. Als bezwaar is onder andere aangevoerd dat geen economisch belang is gediend met de verkoop van het vuurwerk en dat er meer overlast voor buurtbewoners, zoals geluidhinder, ontstaat. Bovendien vrezen omwonenden voor veiligheidsrisicos.


* 200404609/1
Beroep tegen de milieuvergunning die het college van B&W van Uden heeft verleend aan Party- en Kartcentrum Traxx B.V. voor een indoor kartcentre met horecavoorziening aan de Vluchtoord in Uden. Vergunning is verleend voor een indoor kartbaan met horeca-activiteiten in de Showroom (feestzaal), Frankies Garage (restaurant), en het Highway café. Vergunning is geweigerd voor het houden van muziekevenementen in de karthal en feesten en bruiloften met live muziek in het restaurant en café. Vergunning was er al voor een bowlingbaan en een lasergamezaal. Omwonenden zeggen geluidoverlast te ondervinden. Zij zijn het er niet mee eens dat de activiteiten worden uitgebreid, omdat er nu een groot horecabedrijf ontstaat.