Gemeente Leiden

Politie, brandweer, Leidse Welzijnsorganisatie en gemeente werken samen aan veilige jaarwisseling

Evenals voorgaande jaren staat de gemeente tijdens de komende jaarwisseling vreugdevuren toe, mits daarvoor een ontheffing is aangevraagd. Ontheffingen voor vreugdevuren kunnen tot en met vrijdag 24 december worden aangevraagd. Het maken van illegale vuren kan worden bestraft met een geldboete van maximaal 225 euro. Ook op vandalisme staan hoge geldboetes. Politie, brandweer. Leidse Welzijnsorganisatie en de gemeente werken samen om de jaarwisseling veilig te laten verlopen.

Tijdens de jaarwisseling worden er multifunctionele teams ingezet die bestaan uit politie, brandweer en de dienst Milieu en Beheer. Deze teams worden -waar nodig- aangevuld met de inzet van kleine,flexibele politieteams. De multifunctionele teams zorgen voor het opruimen van illegale vuren en het voorkomen en bestraffen van vandalisme. Burgemeester Lenferink zal op nieuwjaarsnacht meerijden met de multifunctionele teams.

Publiciteit

Vanaf woensdag 22 december zijn in de stad borden te zien waarin de partners een beroep doen op de eigen verantwoordelijkheid van de Leidse inwoners voor een positieve en veilige jaarwisseling. Deze actie wordt ondersteund met een advertentiecampagne en een postercampagne waarin wordt uitgelegd aan welke regels iedereen zich dient te houden. Daarnaast verspreidt de Leidse Welzijnsorganisatie freecards met het gemeentelijk beleid ten aanzien van de jaarwisseling onder jongeren. Zo mag vuurwerk afgestoken worden tussen oudejaarsdag 10:00 uur en nieuwjaarsdag 02:00 uur. Het afsteken van vuurwerk buiten deze tijden wordt beboet met minimaal E 52. Minderjarigen krijgen een alternatieve straf.

Vreugdevuren

Mensen die een ontheffing willen aanvragen voor een vreugdevuur, moeten voldoen aan de voorwaarden die door de brandweer en de politie zijn vastgesteld. De voorwaarden waaronder de ontheffing wordt verleend zijn samen met het aanvraagformulier aan te vragen door een brief te sturen naar het college van burgemeester en wethouders. Postadres: gemeente Leiden, afdeling BJZ, Postbus 9100, 2300 PC Leiden. Informatie over de procedure rond vreugdevuren: tel. (071) 516 50 47.

Nadere informatie:
Anoesjka Hilbrands, afdeling Communicatie dienst Milieu en Beheer, tel. (071) 516 77 79


---- --