SP Tilburg


Tilburg, 22 december 2004

Gemeente moet ingrijpen bij St. Josephzorg

De al jarenlang slepende problemen bij St. Josephzorg dreigen nu serieus uit de hand te lopen. Hoog tijd voor de gemeente om in te grijpen, vindt de SP fractie in de Tilburgse gemeenteraad. Raadslid Bart van de Camp: "Het gaat hier weliswaar om een zogenaamde AWBZ-instelling, maar de gemeente heeft een zorgplicht naar haar inwoners en die moet ze nu ook waarmaken".

Al jaren kampt het zorgcentrum met grote financiële problemen. Wisselingen van bestuurders en directeuren, grote doorstroom van het verzorgend personeel, het op slot draaien van hele afdelingen en het achteruit kachelen van het zorgniveau zijn niet van de laatste tijd. Van de Camp: "Je kunt niet blijven zeggen dat we daar als gemeente niks mee te maken hebben. Al subsidieert Tilburg het zorgcentrum niet direct, het zijn wel ónze inwoners die daar moeten kunnen rekenen op goede zorg. Als dat in het geding komt moet het college haar zorgplicht serieus nemen en actie ondernemen".

De congsie tussen het zorgcentrum en woningbouwcorporatie TBV is daarnaast ook een mogelijk aangrijpingspunt. Momenteel wordt tussen de gemeente en de corporaties druk onderhandeld over het huisvestingsconvenant. Vol trots meldt het college steeds de inspanningen die in dit kader ook verricht worden met betrekking tot woon-zorg-complexen. "Dan kan het niet zo zijn dat St. Josephzorg voor onze ogen failliet gaat en de gemeente aan de kant blijft staan. Tilburgse ouderen moeten kunnen rekenen op hun stadsbestuur, daar hebben ze recht op".

De fractie stelde vandaag schriftelijke vragen aan het college en wil het onderwerp tevens behandeld zien op de eerstvolgende vergadering van de raadscommissie Maatschappij.

www.tilburg.sp.nl


---- --