Gemeente Haarlem


22 december 2004


Gemeente Haarlem, college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Haarlem krijgt een verordening Nadeelcompensatie


Het college van B&W heeft besloten een verordening Nadeelcompensatie voor te leggen aan de Raad. Op 27 april 2004 is opdracht gegeven tot het opstellen van een verordening nadeelcompensatie. Bij grote infrastructurele projecten ten behoeve van de stad, kunnen situaties ontstaan waarin inwoners en/ of ondernemers een onevenredig groot nadeel ondervinden. Het gaat daarbij onder meer om het langdurig openbreken van een weg, waardoor een onderneming lange tijd niet of slecht bereikbaar is. Alhoewel de gemeente juridisch niets doet wat niet mag, kan de vraag worden gesteld of het redelijk is dat die ondernemer(s) voor een financieel nadeel moeten opdraaien. In dat geval geeft de nadeelcompensatie verordening een goede procedure voor een verzoek om nadeelcompensatie.

In het algemeen moet het gaan om de grotere infrastructurele werken van lange duur. Algemeen beginsel is namelijk dat een ieder enige schade moet accepteren. De vraag of er nadeelcompensatie moet worden betaald, wordt van geval tot geval beantwoord. Het college kan over het verzoek een advies inwinnen van een onafhankelijke adviesinstantie. Voor het in behandeling nemen van een verzoek is 300 euro leges verschuldigd. Dit bedrag wordt terugbetaald aan de verzoeker, als het verzoek wordt toegewezen. Uiteraard probeert de gemeente om bij een project de schade zoveel mogelijk te beperken, bijvoorbeeld door het plaatsen van planken voor de bereikbaarheid. Ook de ondernemer moet proberen de schade te beperken, bijvoorbeeld door het instellen van een bezorgdienst.

Tijdens de participatie heeft het Overleg bedrijfsleven aangegeven verheugd te zijn met de verordening en aandacht te vragen voor de aanwezigheid van commerciële deskundigheid in de in te schakelen adviesinstantie. Aan dit verzoek zal worden voldaan.

Als de gemeenteraad op 26 januari instemt met het voorstel van het college, treedt de verordening op maandag 7 februari 2005 in werking.

sector Stedelijke Ontwikkeling
Colette Laddé, communicatieadviseur
023-5113581
c.ladde@haarlem.nl
346/2004

---- --