Vereniging Nederlandse Gemeenten

VOORTGANG CAO-OVERLEG

In de Stichting van de Arbeid (Star) is op 5 november jongstleden de afspraak gemaakt dat de totale uitkering tijdens het eerste en tweede ziektejaar niet meer dan 170% van het laatst verdiende loon mag bedragen. Er is een minimum opgenomen van 70% van het minimumloon in het eerste jaar en 70% van het eigen loon in het tweede jaar. Werkgevers en werknemers hebben toegezegd zo snel mogelijk de verdeling van de ziekengelduitkering over de eerste twee ziektejaren te verdelen.

Afgelopen weken is intensief overleg gevoerd met de vakbonden om te komen tot een afspraak over bovenstaande verdeling. Het overleg heeft nog niet geleid tot enig resultaat. Zodra met de vakbonden overeenstemming wordt bereikt over de hoogte van de loondoorbetaling en mogelijk ook nadere afspraken worden gemaakt over reĂŻntegratiestimulerende bepalingen, worden gemeenten natuurlijk zo spoedig mogelijk op de hoogte gebracht. Tot die tijd blijven de betreffende bepalingen over loondoorbetaling tijdens ziekte uit de CAR van kracht. Deze houden in dat gedurende 18 maanden 100% van de bezoldiging wordt doorbetaald en daarna, tot aan ontslag, 80%.

In het nieuwe jaar zal het CAO-overleg weer worden hervat. Naast de loondoorbetaling bij ziekte staan tal van andere belangrijke onderwerpen op de agenda. Een van deze onderwerpen is de nieuwe Zorgverzekeringswet waardoor de IZA-regeling per 1 januari 2006 zal komen te vervallen. Verder staat de hervorming van de seniorenregelingen (FPU gemeenten en FLO) en implementatie van nieuw ouderenbeleid op de agenda.

geactualiseerd op: 22 december 2004