Provincie Limburg

Provincie neemt deel aan regionale Platforms Criminaliteitsbeheersing

Gedeputeerde Staten stemmen in met de oprichting van twee regionale Platforms Criminaliteitsbeheersing (RPC). Eén platform richt zich op Noord-Limburg, het andere op Zuid-Limburg. Gedeputeerde voor het thema Veilig leven in Limburg, Mat Vestjens, neemt als bestuurlijk vertegenwoordiger zitting in beide platforms. De platforms zijn opgericht om de aanpak van de criminaliteit gericht op het bedrijfsleven in Limburg te bundelen.

In navolging van de oprichting van het Nationaal Platform Criminaliteitsbeheersing richtte Limburg twee Regionale Platforms Criminaliteitsbeheersing op. Naast de Provincie zijn de Limburgse Werkgevers Vereniging, de Politie, het Openbaar Ministerie, de Limburgse Organisatie van Zelfstandige Ondernemers en de Kamer van Koophandel vertegenwoordigd. De taken van de platforms liggen vooral op het analyseren van patronen in de werkwijze van criminelen en het anticiperen hierop. Daarnaast bevorderen de platforms de onderlinge samenhang tussen de beveiligingsinspanningen vanuit het bedrijfsleven en de rechtshand-havinginspanningen van de overheid anderzijds. Door elkaar goed te informeren, samen prioriteiten te stellen en kennis te delen kan de aanpak van criminaliteit doelmatiger en effectiever geschieden.

Vestjens: Ondanks het gegeven dat zowel overheden als ondernemers eigen verantwoordelijkheden kennen om criminaliteit tegen te gaan, wordt het met de dag duidelijker dat we onze krachten moeten bundelen. Effectieve preventieve en repressieve bestrijding van de tegen het bedrijfsleven gerichte criminaliteit vereist nauwe samenwerking tussen overheden en ondernemers. Niet voor niets heeft de Provincie het thema Veilig leven in Limburg prominent in het coalitieakkoord gezet. We zien een duidelijke meerwaarde van Provinciale betrokkenheid bij criminaliteitsbestrijding.

22-12-2004 13:25