Provincie Zuid-Holland

Minder achterstanden bij huisvesting vluchtelingen

Minister tevreden over provinciaal toezicht

De huisvesting van vluchtelingen met een verblijfstatus ligt in de meeste gemeenten in Zuid-Holland nu op schema. Van de 59 gemeenten waarop de provincie toezicht dient uit te oefenen hebben 31 het afgelopen halfjaar zelfs meer statushouders kunnen huisvesten dan door het rijk aan hen is opgedragen.

Vorig jaar nog was er sprake van veel achterstandsgemeenten bij de huisvesting van statushouders. Dat was toen reden voor gedeputeerde Asje van Dijk (o.a. Volkshuisvesting) om stringenter toezicht te houden. In gesprekken met gemeenten hield de provincie de mogelijkheid open om zonodig zelf voor huisvesting te zorgen en de kosten te verhalen op gemeenten die in gebreke bleven.Veertien gemeenten hebben inmiddels een voorschot genomen op de taakstelling van 2005. Het gaat om Dordrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht in de Drechtsteden, Gorinchem en Leerdam in de Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, Boskoop, Gouda en Ouderkerk in Midden-Holland, Alphen aan den Rijn in de Rijnstreek en Alkemade, Leiden, Noordwijk, Sassenheim en Valkenburg in Holland Rijnland. De gemeenten met een inhaalslag van meer dan 10 plaatsen zijn dit jaar Noordwijk, Voorhout, Vlist, Boskoop, Ouderkerk en Middelharnis. De achterstanden zijn nu in de meeste gemeenten zo goed als weggewerkt, wat volgens gedeputeerde Asje van Dijk een stap in de goede richting is, te danken aan gemeentebesturen en woningbouwcorporaties.De achterstand voor de 59 gemeenten en de beide stadsregio's in Zuid-Holland gezamenlijk bedroeg aan het begin van 2004 circa 200 plaatsen. In 2004 dienden alle gemeenten in Zuid-Holland 1200 statushouders te huisvesten en hun achterstanden weg te werken. Zij zijn er in geslaagd gezamenlijk 1256 statushouders aan huisvesting te helpen.

In de eerste helft van 2005 zullen de 59 gemeenten, naast de nieuwe taakstelling van 256 statushouders ook de resterende taakstelling van 150 moeten wegwerken. Voor Haaglanden bedraagt de taakstelling voor het eerste halfjaar 2005 181 en voor de stadsregio Rotterdam 223 Van gemeenten die nu nog achterblijven wordt een extra inspanning gevraagd. Het gaat dan om in totaal nog 152 weg te werken achterstanden per 31 december 2004, verdeeld over alle gemeenten.Tegenover de veertien voorlopers staan de volgende veertien achterlopers, die gezamenlijk het merendeel van de bestaande achterstand nog moeten wegwerken Rijnwoude, Voorschoten, Goedereede, Schoonhoven, Dirksland, 's-Gravendeel, Strijen, Binnenmaas, Leiderdorp, Jacobswoude, Liesveld, Noordwijkerhout, Bodegraven en Alblasserdam.

De minister van VROM heeft de provincie Zuid-Holland laten weten, dat zij tevreden is over de wijze en het effect van het toezichthouden en geen verdere maatregelen zal nemen. Asje van Dijk heeft er vertrouwen in dat de gemeenten zich zullen blijven inzetten voor de vluchtelingen met een verblijfstatus. Als de stijgende lijn doorzet moet het mogelijk zijn om medio 2005 geen achterstand meer te kennen.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 - 441 66 22