Provincie Noord-Holland

Provincie uit zorg over financiële situatie gemeenten

Provincie uit zorg over financiële situatie gemeenten

Gedeputeerde Staten van Noord-Holland (GS) hebben gisteren een brief verzonden aan het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. GS vragen aandacht van minister Remkes voor de verslechterde financiële situatie van de Noord-Hollandse gemeenten. Zij roepen op om bij volgende bezuinigingsrondes rekening te houden met de financiële situatie van de gemeenten.

Gisteren maakte gedeputeerde Poelmann bekend dat in totaal tien Noord-Hollandse gemeenten onder preventief toezicht worden gesteld. Vijf van deze gemeenten hebben problemen om in de meerjarenraming een finanicieel evenwicht te bereiken. Enkele oorzaken hiervan zijn de teruggelopen uitkeringen uit het Gemeentefonds, het BTW compensatiefonds en bezuinigingen op het gebied van Wet Werk en Bijstand.

De provincie begrijpt dat vanwege de verslechterde economische situatie ook offers gevraagd moeten worden van de gemeenten. Zij vraagt de Minister echter wel om rekening te houden met de verslechterde financiële situatie, wanneer besluiten genomen worden met consequenties voor de gemeenten.

E. Klut 22 december 2004