Gemeente Tilburg

BO 2004 090

Datum
20 december 2004

Extra ruimte voor creatieve bedrijven in de Spoorzone

Plan voor 20 werkplekken en expositieruimte aan NS-plein 16

De gemeente heeft het initiatief genomen om in samenwerking met stichting Ateliers een plan te ontwikkelen voor het pand aan NS-plein 16. In dit voorstel zijn 20 ruimtes gepland waarin creatieve ondernemers -waaronder kunstenaars- kunnen werken. Daarnaast is er een expositieruimte opgenomen die toegankelijk is voor het publiek. Het college draagt E428.400 bij in de stichtingskosten, afkomstig uit economische middelen voor 'grote steden beleid'. Stichting Ateliers krijgt E7000 voor het beheer van de expositieruimte. Wethouder Janssen: "De creatieve bedrijfstak vertegenwoordigt 9 % van de werkgelegenheid in de stad. Met deze financiële ondersteuning laten we het niet alleen bij woorden maar doen we concreet iets om deze sector te stimuleren."

Gezien de aard en het karakter van het pand is het zeer geschikt als broedplaats voor creatieve bedrijvigheid*. De ontwikkeling van dit pand volgt op de pleitnota van ETIN op basis waarvan het college eerder dit jaar besloot de creatieve bedrijvigheid in Tilburg verder te ondersteunen en te stimuleren. Het aanbieden van interessante werkplekken is een voorwaarde voor het behoud van de creativiteit in de stad en de groei van de werkgelegenheid in deze sector.

NS-plein 16 is in 2002 door de gemeente aangekocht in verband met eerdere ideeën over de ontsluiting van de binnenstad. Vanuit de huidige inzichten en besluitvorming over de bereikbaarheid van de binnenstad hoeft het pand niet gesloopt te worden en kan het voor andere doeleinden worden gebruikt.

Informatie voor de pers:
Mascha Arts, communicatie Beleidsontwikkeling, 013 542 88 05 Frans Jan Lathouwers, woordvoering wethouder Janssen: 013 542 89 91


* onder de creatieve bedrijvigheid vallen onder andere vormgevers, musici, kunstenaars, reclamebureaus, tekstschrijvers en ambachten.


---- --