CAPABEL VROUWENVAKSCHOOL

Website bevordert doorstroming vrouwen in het bedrijfsleven

22 december 2004

Persbericht

Nieuwe website bevordert doorstroming van vrouwen in het bedrijfsleven

Het loont om als bedrijf vrouwen aan je te binden (zie Volkskrant 15 december 2004.) Een divers personeelsbestand leidt tot betere economische prestaties. Een Gender Inclusieve (GI) werkomgeving kan bedrijven daarbij helpen. Vanaf vandaag kan het bedrijfsleven voor allerlei informatie op dit gebied (good practices, checklists en advies) terecht op de nieuwe kennissite Gender Inclusieve Werkomgeving: www.vrouwenindeict.nl/giwerkomgeving. In het Nederlandse bedrijfsleven is sprake van een ondervertegenwoordiging van vrouwen in hogere functies, zo blijkt uit de Emancipatiemonitor 2004. Dit aandeel zou de komende vijf jaar moeten verdubbelen. In een Gender Inclusieve (GI) Werkomgeving is het mogelijk werk flexibel te organiseren en is er aandacht voor de balans tussen werk en privé/ zorg. Dit blijken in de praktijk belangrijke voorwaarden te zijn voor de participatie en doorstroming van vrouwen.
Een GI werkomgeving betekent:

- aandacht en waardering voor mannelijke en vrouwelijke kwaliteiten
- aandacht voor stereotiep en rolbevestigend gedrag
- gelijke beloning en arbeidsvoorwaarden

- aandacht voor de werk/privé balans

Een onderdeel van de nieuwe kennissite is de GI Scorecard. In circa 10 minuten krijgt een bedrijf zicht op de eigen situatie ten aanzien van gelijke kansen voor vrouwen en mannen. De GI Scorecard bestaat uit twee delen. In het eerste deel wordt aan de hand van deelgebieden zoals werving en selectie, arbeidsvoorwaarden en bedrijfscultuur, bepaald hoe ver een bedrijf is in het realiseren van een gender inclusieve werkomgeving. In het tweede deel staan de voorwaarden voor invoering van een gender inclusieve werkomgeving

centraal. Voldoet het bedrijf hieraan of niet? Een voorwaarde is bijvoorbeeld dat de organisatie een visie heeft op gender diversiteit, die het management consistent uitdraagt en vertaalt naar de dagelijkse praktijk. Een andere belangrijke voorwaarde is dat het management bereid is (extra) middelen in de vorm van geld, personeel en voorzieningen beschikbaar te stellen ten behoeve van een gender inclusief beleid.
EQUAL
Het project Vrouwen scheppen kansen in de ICT stimuleert ICT-bedrijven om de branche structureel aantrekkelijk te maken voor hoger opgeleide vrouwen, zodat meer vrouwen in de ICT-sector gaan werken en ook blijven werken. Het project is mede mogelijk gemaakt door een EQUAL-subsidie van het Europees Sociaal Fonds en wordt ondersteund door de brancheorganisatie Nederland ICT/FENIT. EQUAL is een transnationaal programma van de Europese Unie.


---