Nederlandse Mededingingsautoriteit

NMA

DTe keurt aanleg kabel Noorwegen goed onder voorwaarden

DTe keurt aanleg kabel Noorwegen goed onder voorwaarden

De Dienst uitvoering en toezicht Energie (DTe) keurt de aanleg van een elektriciteitskabel tussen Nederland en Noorwegen door TenneT, de beheerder van het landelijke hoogspanningsnet, onder voorwaarden. De 580 kilometer lange zeekabel heeft een capaciteit van circa 700 MW en maakt het transport van elektriciteit tussen Nederland en Noorwegen mogelijk.

DTe heeft een aantal voorwaarden gesteld die het vertrouwen geven dat de kabel economisch rendabel zal zijn. Op deze voorwaarden is een zogenaamde bonus-malus-regeling van toepassing. Wanneer TenneT de gestelde termijn voor de oplevering van de kabel en de kosten voor de aanleg overschrijdt, dan wordt dit door TenneT gecompenseerd tot een redelijk maximum bedrag. Daar tegenover staat dat TenneT wordt beloond als TenneT de kabel eerder oplevert. Een voorwaarde is ook dat de kabel voldoende uren per jaar voor marktpartijen ter beschikking staat voor het transport van elektriciteit tussen Nederland en Noorwegen. TenneT ontvangt of betaalt jaarlijks maximaal EUR 1,2 miljoen wanneer zij wel of niet aan deze verplichting voldoet.

'Een belangrijke verbetering is de garantie van TenneT dat, zonder meerkosten voor de consument, de capaciteit van de kabel 700 MW bedraagt in plaats van 600 MW zoals door TenneT in de aanvraag vermeld,' aldus Gert Zijl van de DTe. 'Daardoor valt de afweging van de opbrengsten en de kosten van de kabel aanmerkelijk gunstiger uit. Hierbij geldt: wanneer de capaciteit van de kabel na oplevering lager blijkt dan 700 MW, TenneT maximaal EUR 15 miljoen betaalt.'

Bij DTe staat voorop dat de Nederlandse consument van de kabel moet profiteren, bijvoorbeeld door lagere elektriciteitsprijzen of een hogere leveringszekerheid. Gert Zijl benadrukt dat de kabelverbinding alleen gerechtvaardigd is als de baten tegen de kosten opwegen en de risico's beheersbaar zijn. 'Daarom beoordelen wij de voorgenomen aanleg van dergelijke grote infrastructurele projecten zeer zorgvuldig voordat DTe goedkeuring verleend. Onvoorziene risico's kunnen de voordelen van de kabel teniet doen of zelfs tot hogere tarieven voor afnemers leiden.'

De kosten van de kabel mag TenneT compenseren met de opbrengsten van het transport van elektriciteit over de verbindingen met buitenlandse netten.