Ingezonden persbericht

Actie 'Gelijk Oversteken!' is antwoord op identificatieplicht

UTRECHT, 20041222 -- Met de campagne 'Gelijk Oversteken!' wil een groep webloggers de aandacht vestigen op eventueel misbruik door de politie van de algemene identificatieplicht die per 1 januari wordt ingevoerd.


Als iedereen die door een politieambtenaar om een identiteitsbewijs wordt gevraagd de agent in kwestie verzoekt eveneens zijn of haar papieren te tonen (daar is de agent dan wettelijk toe verplicht), kunnen volgens de initiatiefnemers veel onnodige, onredelijke en discriminerende controles voorkomen worden.

Onnodige controles voorkomen

Het idee is simpel. Als het verzoek om een identiteitsbewijs massaal wordt beantwoord met: 'Gelijk oversteken!' zullen politie-agenten minder snel iemand met een andere huidskleur, een alternatieveling of een vredelievende demonstrant controleren, als daar geen goede reden voor bestaat. Niet alleen is de agent in kwestie met de controle twee keer zoveel tijd kwijt, ook zal hij zelf voelen hoe het is om je naam aan een wildvreemde te moeten opgeven. Bovendien kan de agent, die niet langer anoniem is, een klacht verwachten als hij zijn bevoegdheden verkeerd gebruikt.

Campagne-website gelanceerd

De campagne kwam op gang naar aanleiding van een artikel op het weblog Ipse dixit (hiram.nl/ipsedixit/). Dat artikel kreeg veel respons. Binnen enkele dagen vormde zich een groep vrijwilligers, die een speciale website kon gaan realiseren. Die website, www.gelijkoversteken.org, is vandaag gelanceerd.



Ingezonden persbericht