Gemeente 's-Hertogenbosch

23-12-2004

Politie controleert streng op fietsverlichting

In twee weken bijna 1200 boetes

In samenwerking met de elf gemeenten in de regio 's-Hertogenbosch houdt de politie Brabant-Noord op dit moment een regionale fietsverlichtingsactie. In de eerste weken van de handhaving zijn al 1191 bekeuringen uitgedeeld. De actie is officieel gestart op 13 oktober en loopt nog tot en met eind januari 2005. Tot die tijd blijft de politie streng controleren op het juiste gebruik van (brom-)fietsverlichting.

De controles vinden plaats in de gemeenten Heusden, Haaren, Vught, Boxtel, Sint Oedenrode, Schijndel, Sint Michielsgestel, 's-Hertogenbosch, Lith, Maasdonk en Oss. Voorafgaand aan de controles hebben de gemeenten in de regio 's-Hertogenbosch over de actie voorlichting gegeven. Op alle scholen voor basis- en voortgezet onderwijs zijn persberichten en posters verspreid met het motto: Licht aan. Daar kun je mee thuis komen.

Ook zijn posters opgehangen in verenigingsgebouwen, fietsenstallingen, openbare gebouwen én langs de weg. In de week voorafgaand aan de handhaving is in alle gemeenten het gebruik van fietsverlichting gemeten. Ook na afloop van de actie wordt gemeten en bekeken of de verlichtingsactie het juiste gebruik van (brom)fietsverlichting heeft bevorderd.

Goede verlichting wordt beloond!
Tijdens de controles deelt de politie aan (brom)fietsers die hun verlichting wel in orde hebben, antwoordkaarten uit. Door het opsturen van de antwoordkaart dingt men mee naar één van de actieprijzen die door de gezamenlijke gemeenten beschikbaar worden gesteld. De hoofdprijs is een nieuwe dames- of herenfiets.