ST. FLORISTISCH ONDERZOEK NED.

FLORON dringt aan op extra inspanning voor bedreigde plantensoorten

Wilde planten in gevaar!
Begin november heeft het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij de Rode Lijst van de Nederlandse plantensoorten vastgesteld. Van de ruim 1500 plantensoorten in Nederland staan er bijna 500 op de Rode Lijst van bedreigde plantensoorten. Van tweehonderd plantensoorten wordt het voortbestaan direct bedreigd. Minister Veerman spreekt in zijn persbericht de hoop uit dat de volgende Rode Lijst kleiner zal zijn dan de huidige. Om dit te bereiken is er echter beduidend meer aandacht en een serieuze uitvoering van soortenbeleid voor planten vereist.

Soortenbeleid voor planten komt onvoldoende uit de verf In 1990 werd het Natuurbeleidsplan gepubliceerd. Hierin werd soortenbeleid als noodzakelijke aanvulling op gebiedenbeleid vermeld, omdat veel bedreigde soorten onvoldoende profiteren van alleen aankoop en beheer van natuurgebieden. De uitvoering van dit soortenbeleid is voor planten niet uit de verf gekomen, zoals blijkt uit de historie van de opgestelde beschermingsplannen.
Van het reeds in 1988 tot stand gekomen Beschermingsplan muurplanten zijn de effecten onduidelijk, omdat de ontwikkeling van de muurflora niet wordt gemeten. In de maatschappij bestaat te weinig draagvlak voor bescherming van muurplanten. Het Beschermingsplan akkerplanten had geen landelijke coördinator, geen financiële paragraaf en leidde niet tot succes. Het Beschermingsplan laagveenmoerassen loopt vertraging op.
Er kan geconstateerd worden dat geen enkele plant van de Rode Lijst heeft geprofiteerd van het soortenbeleid.

Urgentie florabescherming hoog
Uit recent onderzoek van FLORON blijkt dat het met veel bedreigde plantensoorten ook binnen natuurreservaten niet goed gaat. Het gaat om soorten als Rozenkransje, Honingorchis en Spaanse ruiter. De informatie komt uit het Bedreigde Soortenproject, waarin FLORON met hulp van tientallen deskundige vrijwilligers jaarlijks 25 bedreigde soorten onderzoekt. Zorgwekkend is dat veel populaties van soorten, ook binnen natuurgebieden erg klein zijn en vaak minder dan 50 exemplaren omvatten. Door een klein ongeluk kunnen groeiplaatsen al snel verloren gaan.
Veel populaties van bedreigde soorten dreigen daarom de komende jaren zonder extra inspanningen te verdwijnen. Deze soorten staan sterk onder druk door ongewenste neveneffecten van menselijke activiteiten als biotoopvernietiging, vermesting, verzuring en verdroging. De kans dat een volgende Rode Lijst kleiner zal worden is onder de huidige druk uitgesloten.

Wettelijke bescherming planten ontoereikend
Een zeer beperkt deel van de planten van de Rode Lijst is wettelijk beschermd in de Flora- en Faunawet. Het gaat slechts om 70 van de 500 planten van de Rode Lijst. Dat is heel weinig in vergelijking met bijvoorbeeld zoogdieren, dagvlinders en vogels. De overige Rode-lijstsoorten worden alleen beschermd door het vrijblijvende zorgprincipe uit de wet. Burgers en organisaties worden volgens dit zorgprincipe opgeroepen om waar mogelijk rekening te houden met wilde flora en fauna. Voor de wettelijk beschermde soorten treden binnenkort enkele versoepelingen in de procedures in werking. FLORON maakt zich zorgen of de daadwerkelijke bescherming van wilde planten daarmee in stand blijft of juist vermindert.

Extra bedreiging: Klimaatverandering
Recent onderzoek heeft uitgewezen dat door klimaatverandering grote veranderingen optreden in de plantengroei van Nederland. In het bijzonder karakteristieke en zeldzame soorten van koele omstandigheden in bijzondere leefgebieden als laagveenmoerassen, blauwgraslanden en hoogvenen staan onder druk. Klimaatverandering vormt voor deze soorten een extra bedreiging. Zaagblad en Veenmoszegge zijn al uit Nederland verdwenen. Veenbloembies en Zweedse kornoelje dreigen nu uit Nederland te verdwijnen.

Overlevingsprogramma voor planten
FLORON bepleit snel meer aandacht voor bedreigde plantensoorten. Een Overlevingsprogramma Bedreigde planten met extra capaciteit en financiële middelen is noodzakelijk om de negatieve gevolgen voor bedreigde karakteristieke plantensoorten op hun laatste groeiplaatsen te beperken. Het is van belang dat er op korte termijn actie wordt ondernomen, om te voorkomen dat veel populaties en daarna soorten definitief uit Nederland zullen verdwijnen, voordat als onderdeel van het gebiedenbeleid de Ecologische Hoofdstructuur is gerealiseerd.

///Einde Persbericht///

Voor achtergrondinformatie kunt u contact opnemen met de Stichting FLORON.
Drs. B. Odé, tel.: 06-22468557
Drs. A.J.G.A. Rossenaar, tel: 06-10862380
E-mail: ode@floron.leidenuniv.nl

De Stichting FLORON
De Stichting FLORON is een landelijke organisatie die tot doel heeft de wilde flora van Nederland in kaart te brengen en te beschermen. FLORON houdt zich bezig met verspreidingsonderzoek (waar komen de soorten voor?), monitoring (hoe gaat het met soorten in de loop van de tijd?), ecologie (wat is de relatie van planten met hun omgeving?) en natuurbescherming (welke maatregelen moet je nemen om bedreigde soorten te beschermen?). FLORON werkt daarbij zoveel mogelijk samen met andere organisaties op het gebied van onderzoek, bescherming en herstel van de (bedreigde) wilde flora in Nederland. FLORON bestaat uit een landelijk bureau met 8 medewerkers in Leiden en honderden vrijwilligers, verspreid over heel Nederland, die jaarlijks hun waarnemingen doorgeven.

Stichting Floristisch Onderzoek Nederland
Postbus 9514, 2300 RA Leiden
Tel: 071-5273533, 06-22468557, Fax: 071-5273511 e-mail: ode@floron.leidenuniv.nl
Url: www.floron.nl

23 dec 04 13:42