Provincie Zuid-Holland

Vijftien kandidaten voor burgemeestersfunctie Barendrecht

Voor het burgemeesterschap van de gemeente Barendrecht (37.200 inwoners) hebben 15 sollicitanten zich gemeld bij de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland.

De kandidaten, waaronder slechts 1 vrouw, variëren in leeftijd van 36 tot 59 jaar. De verdeling naar politieke partijen is als volgt: 7 zijn lid van het CDA, 4 zijn lid van de VVD, 2 zijn lid van Groen Links, 1 is lid van de PvdA en 1 is lid van de SGP. Onder de kandidaten bevinden zich 5 burgemeesters en 4 (ex-) wethouders.De vacature voor de burgemeester van Barendrecht ontstaat door het pensioen per 1 juli 2005 van de zittende burgemeester, de heer M.Th. van de Wouw (CDA). De heer Van de Wouw was sinds december 1989 burgemeester van Barendrecht.

Procedure

In januari voert de Commissaris van de Koningin, J. Franssen, gesprekken met kandidaten. Vervolgens overlegt hij met de vertrouwenscommissie die vanuit de gemeenteraad van Barendrecht is samengesteld. Op basis van de op 22 november vastgestelde profielschets voor de nieuwe burgemeester draagt deze commissie twee kandidaten voor aan de gemeenteraad. Nadat de gemeenteraad zich over de voordracht heeft uitgesproken, wordt de uiteindelijke aanbeveling, vergezeld van een advies van de Commissaris van de Koningin, voorgelegd aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Alleen de naam van de kandidaat op de eerste plaats van de aanbeveling wordt bekend gemaakt. Vervolgens benoemt de Kroon. De nieuwe burgemeester zal 1 juli 2005 in functie treden.

Bron: afdeling Communicatie, telefoon 070 441 66 22