Gemeente Zaanstad

Compressor voor Brandweer partnerstad Kaman (Turkije)

donderdag 23 december 2004

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om een compressor aan het brandweerkorps van partnerstad Kaman te schenken. Dit gebaar stelt het brandweerkorps aldaar in staat zelf de ademluchttoestellen te vullen. Tot op heden is men afhankelijk van een vulstation in de hoofdstad Ankara dat 170 kilometer van Kaman ligt.

De schenking van de compressor vormt de afsluiting van een brandweerproject dat in 2002 van start is gegaan. In dat jaar schonk Zaanstad een volledig uitgeruste brandweerauto aan de in centraal Turkije gelegen partnerstad. Aan deze schenking werd een opleidingstraject gekoppeld dat de brandweerlieden ter plaatse vertrouwd maakte met de technische gebruiksmogelijkheden van de auto. Nog in datzelfde jaar volgden twee brandweerlieden uit Kaman een cursus instructeur ademlucht bij de Brandweer Zaanstad. Zij maakten op hun beurt de brandweerbezetting in Kaman vertrouwd met de werking van ademluchtapparatuur.

Om de brandweer in Kaman voorlopig nog te steunen en eventueel behulpzaam te zijn bij technische problemen is een van de Zaanse brandweerlieden jaarlijks kort in Kaman om het materiaal te controleren en eventuele aanvullende instructie op technisch gebied te geven. Naar verwachting zal het korps in Kaman eind januari 2005 kunnen beschikken over de nieuwe compressor.