Vereniging Nederlandse Gemeenten

TWEEDE KAMER AANVAARD WETSVOORSTEL WGR-PLUS

De Tweede Kamer heeft, na aanvankelijke aarzelingen bij verschillende fracties, in overgrote meerderheid het wetsvoorstel Wijzigingswet Wgr-plus (29532) aanvaard.

De wet regelt de totstandkoming van zogeheten plusregios, waarbinnen verplichtend wordt samengewerkt met het oog op de aanpak van de complexe beleidsopgaven die zich in en rond de steden voordoen.

Gekozen is voor een bijzondere vorm van samenwerking op basis van een extra hoofdstuk in de Wgr, de zgn. Wgr-plus. De zeven regionale samenwerkingsverbanden op basis van de huidige Kaderwet bestuur in verandering (de Kaderwetgebieden) krijgen middels het wetsvoorstel automatisch de status van plusregios.

De volgende amendementen zijn bij de behandeling aanvaard:

Een amendement Van der Staaij/Slob (nr. 11)op grond waarvan de provincie toezicht kan uitoefenen en voorschriften kan geven mbt taken die het zelf heeft gedelegeerd aan een plusregio.

Een amendement Spies/Van Beek aanvaard (nr. 16) waardoor niet-raadsleden (die wel op de kandidatenlijsten voor de laatst gehouden raadsverkiezingen voorkomen) geen lid kunnen worden van het algemeen bestuur van een plusregio.

Mogelijke evaluatiestart binnen drie maanden

Het aanvankelijke amendement Van Beek/Spies (nr. 15) dat gemeentebesturen in een plusregio verplichtte binnen drie maanden na inwerkingtreding van de wet aan GS mee te delen of zij vinden dat er een besluit moet komen om de plusregio qua samenstelling aan te passen of op te heffen is in gewijzigde vorm (nr. 21) aangenomen. De verplichting is eruit verdwenen. De formulering luidt nu dat àls een gemeente in een plusregio binnen drie maanden een heroverweging wil van (deelname aan) een plusregio zij dit bij GS kan aangeven waarna de besluitvormingsprocedure in werking treedt.

Planwet verkeer en vervoer

Via de derde nota van wijziging die op 13 december jl is ingediend, is de zgn. nevenschikking uit de Planwet verkeer en vervoer verdwenen. Zie ook de brief van minister Remkes van 10 december jl (nr. 19). Het verdergaande amendement Slob/Van der Staaij (nr. 12) over dit aspect is verworpen.

De motie Spies/Van Beek (27008/29532, nr. 9) is aangenomen. Deze motie verzoekt de regering bij de herziening van de Planwet verkeer en vervoer en de nieuwe Wet op de ruimtelijke ordening te voorzien in een vorm van doorwerking van provinciale plannen naar plannen op regionaal niveau.

27 008

Het wetsvoorstel tot afschaffing van de verplichte bundeling en integratie van gemeenschappelijke regelingen in samenwerkingsgebieden en afschaffing van provinciaal toezicht op gemeenschappelijke regelingen is eveneens aanvaard

Behandeling Eerste Kamer

Het vervolg van de procedure bestaat uit behandeling van het wetsvoorstel door de Eerste Kamer. Dit naar alle waarschijnlijkheid snel (begin 2005) plaatsvinden.

geactualiseerd op: 23 december 2004