Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA)

Ex-medewerker schendt gedragsnormen COA

Rijswijk, 23 december 2004

Naar een voormalig medewerker van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) loopt op dit moment een strafrechtelijk onderzoek vanwege een zedendelict.

Begin december 2004 heeft de directie van het COA van het Openbaar Ministerie vernomen dat de medewerker zich mogelijk schuldig heeft gemaakt aan een strafbaar feit. Dit is voor de directie reden geweest om de betreffende medewerker op staande voet te ontslaan. Tijdens het strafrechtelijk onderzoek bleek dat het gedrag van deze medewerker, onafhankelijk van de strafrechtelijke procedure, onverenigbaar is met de gedragsregels die het COA hanteert.

Het COA organiseert een humaan en waardig eerste verblijf voor wisselende aantallen asielzoekers die naar Nederland komen. Het COA hecht daarom grote waarde aan de betrouwbaarheid en integriteit van zijn medewerkers. Gedrag dat deze kernwaarden van de organisatie aantast, wordt niet geaccepteerd. Vanuit dat perspectief heeft de directie de betrokken medewerker per direct ontslagen.

Voor meer informatie over de strafzaak, kunt u terecht bij de parketvoorlichter van het Openbaar Ministerie, mw. drs.R. Kamminga 058-2341654.

Voor overige vragen kunt u terecht bij de woordvoerder van het COA, Michel Slaager; telefoon 070-372 71 97 of 06-27044436.