Ministerie van Justitie


http://www.justitie.nl

MIN JUST: Veelplegers online toegankelijk voor politie bij CJD

Ivo Hommes
070 370 6126

4589
23.12.04

VEELPLEGERS ONLINE TOEGANGELIJK VOOR POLITIE BIJ CJD

De politie heeft sinds kort een rechtstreekse aansluiting op de registers van de Centrale Justitiële Documentatie te Almelo (CJD). Daarmee kunnen de regiokorpsen 'online' vaststellen welke criminele antecedenten een aangehouden persoon heeft en daarmee mogelijk tot de categorie veelpleger behoort. Als eerste zijn de korpsen in Utrecht, Den Haag, Amsterdam en Dordrecht aangesloten op het register. Rotterdam volgt op korte termijn. Met deze online toegang voor de politie realiseert de CJD een belangrijk instrument voor Justitie en Politie bij de aanpak van veelplegers.

De regiokorpsen van de politie richten zich in toenemende mate op de categorie veelplegers. Daartoe worden de in de regio bekende veelplegers in kaart gebracht. Als één van deze personen wordt aangehouden kijkt de politie ook naar het strafrechtelijk verleden van de persoon en niet enkel naar het laatst gepleegde delict. De criminele antecedenten kunnen immers van belang zijn in de te kiezen strafrechtelijke vervolging. In de eerste helft van 2005 krijgen ook de overige politieregio's de beschikking over deze online-verbinding, waardoor ook zij 24 uur per dag rechtstreeks de benodigde informatie kunnen opvragen bij de CJD.

Deze maatregel past in het streven van de overheid om belemmeringen in het verstrekken van strafrechtelijke informatie weg te nemen. Met de wijziging van de wet Justitiële Documentatie van 1 april jl. is rechtstreekse verstrekking van bovengenoemde informatie onder bepaalde voorwaarden mogelijk.

De koppeling tussen de politiekorpsen en de CJD wordt mede mogelijk gemaakt door het 'Convenant Electronische Informatie-uitwisseling Justitie-Politie', dat is getekend tussen de Directie Informatisering (DI) van het Ministerie van Justitie en het Concern Informatiemanagement Politie (CIP).


-----------------

23 dec 04 15:04