IWI
http://www.iwiweb.nl

Gemeenten hebben nog veel te winnen bij bestrijding van zwarte fraude

Een op de drie gemeenten heeft beleid voor de bestrijding van zwarte fraude geformuleerd. Deze gemeenten sporen veel meer fraude op dan gemeenten zonder specifiek beleid. Naar schatting 90 procent van de gevallen van zwarte fraude met bijstandsuitkeringen blijft onontdekt. Dat blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport Zwarte en grensoverschrijdende fraude met bijstand van de Inspectie Werk en Inkomen.

IWI concludeert in haar onderzoek dat ongeveer 15 procent van de ontvangers van bijstand zwarte fraude pleegt. Gemeenten sporen gemiddeld bij een kleine anderhalf procent van de ontvangers van bijstand zwarte fraude op. Dat betekent dat ongeveer 90 procent onbestraft blijft. Het gaat hierbij om mensen die zwarte inkomsten verzwijgen (inkomsten waarover zij geen belastingen of sociale premies betalen), die hun samenlevingsvorm verzwijgen of die bezit van vermogen verzwijgen.
Gemeenten die beleid hebben voor de bestrijding van zwarte fraude sporen beduidend meer gevallen van zwarte fraude op (1,9 procent) dan gemeenten zonder specifiek beleid (1,0 procent).

Uit het onderzoek van IWI blijkt verder dat slechts 10 procent van de gemeenten beleid heeft geformuleerd voor de bestrijding van grensoverschrijdende fraude. Dit is een vorm van zwarte fraude, waarbij mensen over vermogen of inkomen in het buitenland beschikken zonder dat zij dit opgeven aan de Belastingdienst of de sociale dienst. Er is weinig bekend over de omvang van grensoverschrijdende fraude.

Gemeenschappelijk kenmerk van alle zwarte fraude is dat ze niet of zeer moeilijk is op te sporen door controle van bestaande gegevens of koppeling van bestanden. Dit ligt anders bij witte fraude. Daarvan is sprake als de ontvanger van een uitkering inkomsten waarover wel belastingen en premies zijn afgedragen, verzwijgt aan de sociale dienst.

Sinds de invoering van de Wet werk en bijstand (WWB) op 1 januari 2004 hebben gemeenten op het gebied van handhaving en fraudebestrijding een grotere mate van vrijheid alsook een

direct financieel belang. IWI heeft signalen dat gemeenten meer gebruik zijn gaan maken van instrumenten als risicoanalyse en hoogwaardig handhaven bij de bestrijding van fraude. De inspectie acht dit van groot belang voor het bereiken van de doelstellingen van de WWB.

Voor een toelichting kunt u contact opnemen met Erik Stolk (070 - 304 46 39 of 06 - 510 245 59) of Michiel Hoorweg (070 - 304 48 26 of 06 - 109 171 34). Het rapport Zwarte en grensoverschrijdende fraude met bijstand kunt u opvragen bij de afdeling Communicatie, tel. 070 - 304 47 63. Rapport en persbericht zijn ook beschikbaar op www.iwiweb.nl.

23 dec 04 15:15