Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer
Persbericht

23 december 2004

Bewindslieden VROM vragen nieuwjaarswens aan Nederlanders

Minister Dekker en staatssecretaris Van Geel willen weten wat Nederlanders elkaar voor het nieuwe jaar toewensen. Via de website www.vrom.nl/nederlandwenst roepen zij burgers op zelf een nieuwjaarswens te versturen. Die wensen zullen vanaf vandaag tot 15 januari 2005 worden geprojecteerd op het VROM-gebouw naast het Centraal station in Den Haag. Zelf wensen zij iedereen 'ruimte voor elkaar, ruimte voor de toekomst'. De oproep tot het plaatsen van de nieuwjaarswens is onderdeel van het stimuleringsprogramma Beleid met burgers van het ministerie.

De nieuwjaarswens kan geuit worden door deze op www.vrom.nl/nederlandwenst te plaatsen. Ná 15 januari 2005 worden alle wensen gebundeld en aangeboden de minister van VROM. Met het schrijven van de wens geeft de indiener aan geen bezwaar te hebben tegen opname in dit totaaloverzicht.

Spelregels

Minister en staatssecretaris zijn gericht op zoek naar wensen voor alle Nederlanders, dus niet specifiek voor één groep. Bij voorkeur heeft de wens betrekking op de onderwerpen waar het ministerie van VROM zich mee bezighoudt: ruimte, wonen en milieu. Maar een algemene wens uiten mag uiteraard ook. Verder zijn er wel enkele algemene regels aan de nieuwjaarswensen verbonden. Zo mag de wens geen discriminerende of anderszins kwetsende uitspraken bevatten. Om dit te waarborgen, worden de wensen vóór plaatsing gecontroleerd. Het ministerie behoudt zich het recht voor wensen niet te plaatsen. Ook wordt de privacy gewaarborgd door naam en adres gegevens verder niet te gebruiken.

Modernisering

De modernisering van de overheid heeft deze kabinetsperiode hoge prioriteit. Het vergroten van effectiviteit, slagkracht en luisterend vermogen staat centraal. Het programma Andere overheid (Pao) geeft de lijnen aan waarlangs de overheid zou moeten moderniseren. De modernisering is een complexe operatie. Het gaat immers niet alleen om organisatorische vraagstukken, maar ook om veranderingen van werkwijzen en cultuur.

VROM probeert onder meer door het stimuleringsprogramma Beleid met burgers invulling te geven aan het verbeteren van het luisterend vermogen van VROM. Het gaat daarbij om de projecten Publieksagenda en Burgerparticipatie, Burgerinitiatieven als inspiratiebron voor rijksbeleid, Experiment VROM-burgerplatform en Intensiveren burgerparticipatie bij transities en duurzame ontwikkeling. De nieuwjaarswens maakt ook onderdeel uit van dit programma.

Meer info:

De nieuwsjaarswensen zijn te lezen en in te sturen op http://www.vrom.nl/nederlandwenst
Dossier Publieksagenda
Dossier Burgerplatform
Dossier Beleid met burgers

http://www.vrom.nl/pagina.html?id=19254 )