Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

http://www.minvrom.nl

MINVROM: Akkoord over bouw honderdduizenden woningen

Minister Dekker akkoord over bouw honderdduizenden woningen

Minister Dekker (VROM) heeft de afgelopen weken woningbouwafspraken gemaakt met stedelijke regio.s over de bouw van bijna 325.000 woningen tussen 2005 en 2010. Vandaag ondertekende zij convenanten met de vier regio.s in de Zuidvleugel van de Randstad. De Stadsregio Rotterdam zal in de genoemde periode 38.000 woningen (inclusief Kop van Zuid) bouwen, de Stadsregio Haaglanden 34.000 woningen, Holland Rijnland 14.620 woningen en Drechtsteden 9.000 woningen. In de Zuidvleugel worden de komende vijf jaar (2005-2010) 95.620 woningen gebouwd, waarvan een deel is bedoeld voor het terugbrengen van het woningtekort in en rond Rotterdam en Holland Rijnland.

De minister liet tijdens de ondertekening weten verheugd te zijn over deze ontwikkelingen. Met de afspraken die al gemaakt zijn en binnenkort gemaakt zullen worden, zal het woningtekort in 2010 1,5% of minder bedragen, het doel dat minister Dekker zich heeft gesteld. .Het is daarbij wel noodzakelijk dat de gemeenten in de regio.s de afspraken doorvertalen naar overeenkomsten met corporaties en ontwikkelaars., benadrukte de minister. Zij melde verder grote waarde te hechten aan de regionale samenhang, bijvoorbeeld door huisvesting van lage inkomensgroepen in de randgemeenten. .Met de afspraken en de doorvertaling daarvan, zullen de corporaties de voor het nieuwe huurbeleid noodzakelijke aantalen woningen kunnen realiseren., liet de minister tot slot weten.

Subsidies
De minister kon de regio.s ook verblijden met een investeringsbijdrage per gebouwde woning. De Stadsregio Rotterdam kan van het ministerie van VROM een prestatiegerichte bijdrage van 73,3 miljoen euro ontvangen. De Stadsregio Haaglanden kan 54,6 miljoen ontvangen, Holland Rijnland 24 miljoen en Drechtsteden 9 miljoen euro. Jaarlijks ontvangen de regio.s voor het aantal woningen dat ze dat jaar wil gaan bouwen een voorschot van 65 procent. Pas bij het gereedkomen van de afgesproken jaarlijkse woningaantallen volgt de rest van het budget. Als er niet voldoende woningen worden bijgebouwd, dan kan dit gevolgen hebben voor de VROM-bijdrage in de jaren daarna. Minister Dekker zal ieder jaar de woningproductie monitoren om mogelijke belemmeringen tijdig in beeld te krijgen.

De woningproductie zal rond Rotterdam ongeveer 7.000 woningen per jaar zijn, rond Den Haag 8.600 woningen, rond Leiden ongeveer 3.000 en rond Dordrecht ongeveer 2.000.

Met het Stadsgewest Haaglanden en de regio Drechtsteden zijn afspraken gemaakt over een aanvullende woningbouwproductie van 13.778 woningen. Deze extra bouwinspanningen (zijn al verwerkt in het totaal van 34.000 en 9.000 woningen voor Haaglanden en Drechtsteden), zijn bedoeld om het woningtekort binnen de Zuidvleugel terug te brengen. Hiervoor is ook een financiële bijdrage beschikbaar (17,1 miljoen euro van de 54,6 miljoen euro voor Stadsgewest Haaglanden en 5,6 miljoen euro van de 9 miljoen euro voor Drechtsteden).

De regio.s kunnen extra geld krijgen als een bepaald percentage van de woningen is gebouwd door particuliere opdrachtgevers, anders dan bouwers voor de markt. Dit percentage is voor Rotterdam 5,3%, voor Haaglanden 2,6 %, voor Holland Rijnland 7,5% en voor Drechtsteden 3,2%. De premie bedraagt in dat geval 1600 euro per woning.

Naast afspraken over de woningbouwproductie heeft het Rijk subsidie beschikbaar gesteld voor bodemsanering, infrastructuur en groen. Voor het saneren van bodemverontreiniging is er voor Rotterdam en omgeving 23,8 miljoen euro beschikbaar, voor Den Haag en omgeving 16,6 miljoen, voor Leiden en omgeving 9,5 miljoen en voor Dordrecht en omgeving 9,5 miljoen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Martijn van Baarsen persvoorlichting VROM, 070 339 3982

23 dec 04 15:53