Ondernemersorganisatie voor Schoonmaak- en Bedrijfsdiensten


Heffingsfactuur Stichting Reprorecht

Bij veel bedrijven is onlangs de heffingsfactuur van de Stichting Reprorecht op de mat gevallen. Uit de reacties, die bij OSB binnenkomen, blijkt dat de leden vragen hebben omtrent de factuur.

Factuur
De hoogte van de factuur is afhankelijk van het aantal FTE per bedrijf en de bedrijfssector volgens de CBS-indeling: de SBI-code.


* Het aantal FTE is bepalend voor de hoogte van de factuur:


* t/m 19 FTE 15,62 euro
* 20 t/m 49 FTE 100 euro
* 50 t/m 99 FTE 300 euro
* 100 t/m 199 FTE 600 euro
* 200 t/m 499 FTE 1400 euro
* 500 en meer FTE 2900 euro

FTE´s
De factuur is gebaseerd op het aantal FTE´s binnen uw bedrijf. Het aantal FTE´s wordt vermeld op de factuur. Indien het aantal FTE´s niet klopt qua aantal, berekent u het juiste aantal FTE´s door het aantal uren van alle werknemers op te tellen en te delen door 38 uur, de volledige werkweek conform CAO. Het gewijzigde aantal FTE´s geeft u door aan de Stichting Reprorecht via de website: www.stichtingreprorecht.nl. Indien de wijziging van uw gegevens daartoe aanleiding geeft, ontvangt u een nieuwe factuur.

Drie mogelijkheden
Naar aanleiding van de ontvangen factuur zijn er drie mogelijkheden om te reageren:

1. U kunt zich vinden in de gegevens die op de factuur staan vermeld. U betaalt de factuur.

2. U bent het niet eens met de hoogte van de factuur. In dat geval heeft u twee opties om tot een individuele betalingsregeling te komen met de Stichting Reprorecht.

* Optie 1, Branchepercentage

De Stichting Reprorecht heeft aan marktonderzoeksbureau Veldkamp gevraagd om het fotokopieergedrag binnen het Nederlandse bedrijfsleven in kaart te brengen. De schoonmaakbranche is ingedeeld in de categorie industrie, productie, schoonmaakbedrijven. Daarbij horen twee reprorechtplichtige percentages die afhankelijk zijn van de hoeveelheid FTE:
FTE      1 t/m 49              3,9%
FTE      50 en meer        8,4%

U dient het totale jaarlijkse fotokopieervolume en het totaal aantal FTE te bepalen en deze te vermenigvuldigen met de prijs per reprorechtplichtige kopie: 0,045 euro.

Voorbeeld 25.000 kopieën per jaar, totaal aantal FTE onder en boven de 49:
25.000 x 3,9% x 0,045 euro = 43,88 euro (1 t/m 49 FTE)
25.000 x 8,4% x 0,045 euro = 94,50 euro (meer dan 50 FTE)
De heffing vervangt de oorspronkelijke heffing.
* Optie 2, Bedrijfspercentage

U bent het niet eens met het door de Stichting Reprorecht gehanteerde reprorechtplichtige percentage, dan dient u aan te tonen dat het reprorechtplichtige percentage afwijkt van hetgeen de Stichting Reprorecht bij bedrijven van uw omvang in uw branche heeft geconstateerd. Dit is alleen mogelijk door een gedegen onderzoek te houden naar het fotokopieergedrag binnen uw bedrijf. Hiervoor heeft de Stichting Reprorecht een procedure en een aantal onderzoekscriteria opgesteld.

Deze kunt u vinden op de website: www.stichtingreprorecht.nl