HET CCV
http://www.hetccv.nl

Door trias politica ontstaan de CCV regelingen.

Den Haag, 23 december 2004 - Met het formeel tekenen van de overdrachtsovereenkomst zijn de NCP regelingen vandaag door het Nationaal Centrum voor Preventie (NCP) overgedragen aan het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV). Het CCV gaat het beheer en management van de certificeringsregelingen voeren. Het NCP blijft als voorheen de certificeringsinstelling die de regelingen uitvoert. De scheiding van beheer en uitvoering is een logische stap voor kwaliteitsverbetering in veiligheid.

Door het toepassen van het 'trias politica' beginsel, de scheiding van de wetgevende, uitvoerende en rechtsprekende machten, wordt invulling gegeven aan de wensen van VNO-NCW, Verbond van Verzekeraars, de branche organisaties van beveiligingsinstallateurs en de overheid.

De CCV regelingen richten zich op techniek en maatregelen om veiligheid te organiseren. Hieronder vallen de BORG regelingen voor inbraakbeveiliging, rolluikbeveiliging en particuliere alarmcentrales, de regeling brandmeldinstallaties, de regeling sprinklersystemen en de regeling kleine blusmiddelen.

Op 1 juli 2004 is het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid opgericht om bij te dragen aan vermindering van materiële schade en menselijk leed, veroorzaakt door o.a. brand of diefstal in bouwwerken in Nederland. Daarnaast creëert het Centrum nieuwe kansen voor criminaliteitspreventie en veiligheid in het algemeen en stimuleert en ondersteunt daarbij private en publieke partners bij de realisatie.

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid krijgt met de overgang van de kwaliteitsregelingen belangrijke instrumenten in handen om in samenwerking met overheid en bedrijfsleven, Nederland veiliger te maken.

Ook het NCP is zeer verheugd over deze overdracht, omdat het verwacht dat de kwaliteit van de kwaliteitsregelingen en de logische samenhang daartussen zal verbeteren. Tevens maakt deze overdracht concurrentie mogelijk tussen certificatie-instellingen.

Nederland moet veiliger. Daarom is het kabinet het actieprogramma 'Naar een veiliger samenleving' gestart. Concrete maatregelen moeten ertoe leiden dat de Nederlanders een veiliger gevoel krijgen.

Noot voor de redactie:

De trias politica, de scheiding gaat er in de praktijk als volgt uitzien:
Wetgevende macht: Het College van deskundigen van het CCV. Uitvoerende macht: Geaccrediteerde Certificatie-Instellingen. Rechtsprekende macht: Het College van Beroep. Montesquieu (1689-1755) is de bedenker van de Trias Politica: de leer van de scheiding tussen: wetgevende, handhavende en rechterlijke macht.

Het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid is een initiatief van het Ministerie van Justitie, het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het Verbond van Verzekeraars, werkgeversorganisatie VNO-NCW, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Raad van Hoofdcommissarissen.

Vanaf 1 januari 2005 is het Nationaal Centrum voor Preventie opgesplitst in twee nieuwe uitvoeringsorganisaties: NCP Certificatie en CertoPlan.

U kunt ook meer informatie vinden op de websites www.ncp.nl en www.hetccv.nl

Directeur van het NCP is dhr. Drs. Gert H. de Gruijter. Directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid is mevrouw Mr. Drs. Ida Haisma.