Socialistische Partij

`Beëindig wantoestanden illegalenbajes Curaçao'

23-12-2004 * Tweede-Kamerlid Harry van Bommel wil dat minister De Graaf ingrijpt in een gevangenis voor illegalen in Willemstad. Uit een rapport van de Curaçaose ombudsman Wiel blijkt dat er zich hemeltergende omstandigheden voordoen in een bijgebouw van de Bon Futuro gevangenis.

Van Bommel heeft opheldering gevraagd over de afspraken die de autoriteiten in Willemstad hebben gemaakt met Speedy Security NV, het bedrijf dat de gevangenis beheert. "Ik acht het ontoelaatbaar dat dit bedrijf zonder contract en zonder democratische controle deze zaak kan runnen," aldus Van Bommel. De gevangen gehouden illegalen uit een groot aantal landen hebben geen gelegenheid tot contact met de buitenwereld, zoals advocaten of familie. Ook gevangenen met een Nederlands paspoort worden daar vastgehouden.

Het bestrijden van de wantoestanden valt volgens Van Bommel onder de Nederlandse verantwoordelijkheid. Den Haag dient de instituties voor rechtshandhaving op de Antillen en Aruba in staat te stellen hun taken uit te voeren. "Het gaat hier om een belangrijk punt van de zogeheten waarborgfuncties, waaraan Nederland ten opzichte van de Antillen voorrang wil verlenen," aldus Van Bommel. "Daarom moet minister De Graaf onmiddellijk ingrijpen."