ANBO

Gratis openbaar vervoer: ANBO voor 50-plussers praat mee

Op 6 november j.l. hield de Partij van de Arbeid in Lelystad een symposium over gratis openbaar vervoer; een actueel onderwerp het laatste halfjaar. De ANBO sprak intensief over het onderwerp in de persoon van interim bestuurslid Rita van Gelder, samen met Michel van Hulten, vm. staatssecretaris verkeer en vervoer en Michael van der Vlist van Rover.

Rita van Gelder stelde aan de orde of gratis openbaar vervoer nu eigenlijk wel zo revolutionair en nieuw is en schetste vormen die hierop lijken, zoals 7 gratis reisdagen voor 60 plussers van de NS, en het Pluskaartje in Apeldoorn. Juist de toekomstige bevoegdheid van decentrale overheden om zelf het tarief van het stads- en streekvervoer vast te stellen biedt kansen om voor ál hun inwoners of een bepaalde doelgroep gratis openbaar vervoer ter beschikking te stellen of aanmerkelijke kortingen door te voeren. De ANBO pleit ervoor dat meer experimenten plaatsvinden met gratis openbaar vervoer voor mensen met een minimum inkomen, senioren en mensen met een functiebeperking. Daarbij moet wel worden voldaan aan een aantal randvoorwaarden, zodat deze doelgroepen echt gebruik maken van gratis OV:


- het traject moet relevant zijn voor de doelgroep;


- het vervoer moet toegankelijk zijn voor minder mobiele mensen;


- de tijden van het openbaar vervoer dienen aan te sluiten bij de bestemming die voor de

doelgroep belangrijk is;


- minder mobiele reizigers moeten een begeleider gratis of met korting mee kunnen laten

reizen.

Het pleidooi van Rita van Gelder werd goed ontvangen en heeft direct daarop effect gesorteerd. Mevrouw Gerdi Verbeet van de PvdA wil het onderwerp gratis openbaar vervoer aan de orde stellen in haar Eerste en Tweede Kamerfractie. Ook is in Lelystad op 11 november j.l. een motie ingediend bij de gemeenteraad van Lelystad om het college op te dragen een voorstel te doen voor gratis vervoer op de Lelystadse stadsdienst voor mensen van 65 jaar en ouder en mensen met een handicap en daartoe overleg te voeren met Connexxion en de provincie.