Gemeente Hoogeveen

24 december 2004

Toeloop voor identiteitsbewijs

De gemeente Hoogeveen heeft de laatste weken veel meer paspoorten en identiteitskaarten afgegeven dan normaal. Reden is de identificatieplicht per 1 januari 2005 voor iedereen vanaf 14 jaar. Van de 600 jongeren in Hoogeveen van 14 tot en met 17 jaar hebben ongeveer 200 een identiteitsbewijs aangevraagd. In totaal heeft de gemeente deze en vorige maand ruim 600 identiteitsbewijzen meer afgegeven dan in dezelfde periode vorig jaar.

In november heeft de gemeente alle jongeren van 14 tot en met 17 jaar schriftelijk geïnformeerd over de identificatieplicht. Vanaf 1 januari moet iedereen van 14 jaar en ouder een geldig identiteitsbewijs (ID) laten zien als de politie of een toezichthouder daar om vraagt. Een toezichthouder is bijvoorbeeld een inspecteur van de arbeidsinspectie of een boswachter. Als iemand geen ID kan laten zien, riskeert hij een boete.

Veiligheid

De identificatieplicht is een van de maatregelen die de overheid neemt om de veiligheid te vergroten, de aanpak van criminaliteit te versterken en overlast te verminderen. Met de identificatieplicht kan de politie gemakkelijk controleren of de gegevens die iemand opgeeft juist zijn. Daarmee kan de politie makkelijker en sneller haar werk doen. Het gaat om identiteitscontroles die passen bij de taakuitoefening van de politieagent of toezichthouder. Er komen geen afzonderlijke controles op het bezit van identiteitsbewijzen.

Ook rijbewijs

Het kabinet wil nu geen nieuwe aparte identificatiekaart invoeren. Aan de identificatieplicht kan worden voldaan met een geldig paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of vreemdelingendocument. Men kan zich niet identificeren met allerlei andere pasjes, zoals een bankpas, openbaar vervoerkaart, brommerbewijs of schoolkaart. Men kan zich niet legitimeren met een verlopen of anderszins ongeldig identiteitsbewijs. Nieuw is dat ook het rijbewijs als algemeen identiteitsbewijs wordt erkend, behalve voor de situatie waarin voor een goede controle gegevens over verblijfsstatus en nationaliteit noodzakelijk zijn.

Een identificatiebewijs is aan te vragen bij de Gemeentewinkel in het raadhuis (loket Burgerzaken). De openingstijden zijn: maandag tot en met vrijdag van 08.30-15.00 uur en op woensdag tot 17.00 uur en van 18.30-20.00 uur. Sluiting op 31 december is om 12.15 uur. Opening op 3 januari is vanaf 9.30 uur.