MZOEM RECLAMEHUIS B.V.


Twijfel onderzoek omroepen over veiligheid in Gouda.

Met een eigen onderzoek wil het Gouds reclamehuis Mzoem duidelijkheid scheppen over het werkelijke onveiligheidgevoel van de Gouwenaars. Via de website www.goudaveilig.nl kunnen zowel inwoners als bezoekers een korte vragenlijst beantwoorden die inzicht moet geven in diverse zaken rond veiligheid en het imago van de stad.

Naar aanleiding van gezamenlijk onderzoek van de omroepen NOS, Tros, AVRO en BNN werd Gouda deze week uitgeroepen tot onveiligste stad van Nederland. Die conclusie werd direct door veel mensen direct bekritiseert omdat er juist de laatste jaren veel wordt gedaan om de veiligheid in de stad te verbeteren. Bovendien wijzen ook cijfers van de politie uit dat op vrijwel alle fronten de misdaadcijfers een dalende lijn vertonen en het aantal aanhoudingen de laatste jaren toeneemt. Daarbij komt dat de conclusie gebaseerd zou zijn op de antwoorden van slechts een vraag.

In de vragenlijst op www.goudaveilig.nl wordt onder meer gevraagd of Gouwenaars zich veilig voelen in hun eigen wijk en er wordt gekeken of dat veiligheidsgevoel verandert wanneer men in de binnenstad loopt of als het avond wordt. Ook kunnen bezoekers van de website aangeven of er voldoende wordt gedaan om de veiligheid te verbeteren, of de tien Gouden stadsregels een bijdrage hebben geleverd aan de veiligheid en wie er het meest doet om het imago van de stad te verbeteren.

,,Aanleiding voor ons om een eigen onderzoek te houden, was een artikel in het regionale dagblad Rijn en Gouwe'', aldus J. Harzing van Mzoem. ,,Gouwenaars werden daarin slechte ambassadeurs van hun stad genoemd en volgens mij klopt dat ook wel. De mensen die hebben deelgenomen aan de onderzoek van de omroepen zijn vast geen huizenbezitters, want de gemiddelde verkoopprijs kan nu zomaar met tien procent gedaald zijn. Men moet zich dergelijke gevolgen wel goed realiseren natuurlijk. Maar waar ik mij vooral aan stoor is de kwaliteit van het onderzoek - daar is weinig of niets over bekend - en het feit dat dat zomaar in de ether wordt geslingerd. De reden dat we nu een eigen onderzoek uitvoeren is dat we grote vraagtekens zetten bij de uitslag van het onderzoek van de omroepen. Want harde cijfers van de politie en inspanningen van de gemeente wijzen anders uit. Bovendien wordt er hard gewerkt aan het imago van de stad.''

Harzing vindt dat Gouda en de Gouwenaars in staat moeten zijn om zich positief neer te zetten in de markt. ,,Je moet echter geen dingen verdoezelen. Wat niet goed is moet je zichtbaar maken. Maar wanneer uit ons onderzoek blijkt dat mensen een stuk positiever zijn dan in het onderzoek van de vier gezamenlijke omroepen, vind ik dat een signaal naar die omroepen. Als blijkt dat bewoners zich ook na een uitgebreider onderzoek ook echt onveilig voelen, hebben we als inwoners, bedrijven, politie en gemeente van Gouda een hoop werk te doen.''

De uitslag wordt in de eerste week van januari gepubliceerd.