Provincie Groningen

Partijen bereiken akkoord over Meerstad

23 december 2004

Op dinsdag 21 december hebben de colleges van B en W van de gemeenten Groningen en Slochteren en het college van GS van de Provincie Groningen ingestemd met de voorstellen van het Beleidsoverleg (hierin zijn de publieke en private partijen vertegenwoordigd die betrokken zijn bij de realisatie van het project Meerstad Groningen) voor de verdere ontwikkeling van Meerstad. Hiermee is een akkoord bereikt over de realisatie van het project. De voorstellen hebben betrekking op: het Masterplan Meerstad, de Samenwerkingsovereenkomst (SOK) op hoofdlijnen, de grondexploitatie (GREX) en de definitieve oprichting van de Grondexploitatie Maatschappij Meerstad (GEMM).

Het akkoord over Meerstad is een historische stap in de ontwikkeling van het project. Op 7 maart 2001 tekenden zes overheden (Provincie Groningen, gemeente Groningen, gemeente Slochteren, ministerie LNV, Dienst Landelijk Gebied en waterschap Hunze en Aa's) een intentieovereenkomst voor de gezamenlijke ontwikkeling van Meerstad waarbij 5 doelstellingen het uitgangspunt vormden:
* de opgave voor woningbouw in het midden- en hogere segment (circa
8.000)

* creëren van een nieuw kwalitatief hoogwaardig landschap
* de aanleg van een groot meer voor berging en buffering van water
* creëren van een recreatieve trekker, o.a. in de vorm van het meer
* versterken van de ecologische hoofdstructuur

Vanaf dat moment is door vele betrokkenen gewerkt aan het maken van een Masterplan. De plannen werden ontwikkeld in een open planproces waardoor, naast de zes overheden ook: bewoners, belangenorganisaties, marktpartijen en volksvertegenwoordigers nauw bij de uitwerking betrokken waren. Op 17 mei 2002 ondertekenden de overheden een samenwerkingsprotocol met de marktpartijen die in het bezit waren van gronden in het plangebied. Samen hebben zij gewerkt aan het Masterplan, een samenwerkingsovereenkomst (SOK), een grondexploitatie (GREX) en de oprichting van een gezamenlijke
grondexploitatiemaatschappij (GEMM). Het Masterplan, de SOK en de GREX vormen tezamen het zogenaamde "eenpansgerecht" dat uiteindelijk door raden en staten moet worden vastgesteld.

Masterplan
Naar aanleiding van de inspraak op het concept-Masterplan, eind 2003, zijn enkele wijzigingen doorgevoerd waarover de partijen eerder dit jaar reeds overeenstemming hebben bereikt. De belangrijkste wijzigingen hadden o.a. betrekking op: verkeersknippen bij Middelbert en Engelbert, landbouw/natuur bij Woudbloem, het Slochterdiep, bufferzones tussen woningbouw en bedrijvigheid en waterbeheer. Daarnaast is in vergelijking met het concept-Masterplan de fasering van de uitvoering van de verschillende deelgebieden enigszins aangepast. Het meer en de directe omgeving daarvan vertegenwoordigen de drie basiskwaliteiten van Meerstad: rood, groen en blauw. Daarom wordt dit de eerste fase die ontwikkeld zal worden. Ook de aanleg van de sociaal veilige route van de stad naar Meerstad zit in de eerste fase van het plan. Omdat de aanleg van Meerstad ruim 20 jaar gaat duren is gekozen voor een grote mate van flexibiliteit in het Masterplan. Daarom is nog opengelaten of hierna eerst in noordelijke of in westelijke richting ontwikkeld gaat worden.

SOK/GEMM
De partijen hebben ingestemd met de SamenwerkingsOvereenkomst (SOK) op hoofdlijnen. De SOK is noodzakelijk voor de oprichting van de GrondexploitatieMaatschappij Meerstad (GEMM). De GEMM zal medio 2005 definitief worden opgericht en wordt dan verantwoordelijk voor de realisatie van Meerstad. Deelnemers aan de GEMM zijn: de gemeenten Groningen en Slochteren, het ministerie van LNV/DLG en de genoemde marktpartijen. Met de "Twentse bouwers" lopen nog onderhandelingen over hun deelname in het geheel. De SOK op hoofdlijnen bevat afspraken over o.a. financiering, productierechten en samenwerking. Omdat het gaat om afspraken tussen de partners onderling is de inhoud niet openbaar en zal dan ook vertrouwelijk in raden en staten worden behandeld.

Over de definitieve SOK zullen nog afrondende onderhandelingen gevoerd worden door de partijen die zijn vertegenwoordigd in de GEMM. Aan de gewenste overeenstemming over SOK en de definitieve GREX zal de komende maanden dus nog volop gewerkt worden. Dat hangt onder meer samen met door partijen gewenste nadere uitwerkingen, met name liggend op het terrein van risicoafdekking. Wel is duidelijk dat de GEMM een lening zal afsluiten, waarbij de overheden garant zullen staan.

GREX
De partijen hebben uitgesproken een zodanig vertrouwen te hebben in zowel de Grondexploitatie (GREX) als de mogelijkheden van financiering dat zij tot de conclusie gekomen zijn dat de uitvoering van het project financieel haalbaar is. De komende maanden vinden nog onderhandelingen plaats over de definitieve GREX, mede in relatie tot de definitieve SOK. De totale investering voor Meerstad bedraagt zo'n EUR 800 miljoen.

Procedure en planning
Nu de colleges van B en W en GS hebben ingestemd met de voorstellen is dit zogenaamde "eenpansgerecht" klaar voor verdere besluitvorming. Tot medio 2005 zal het plan worden behandeld in de gemeenteraden, Provinciale Staten, de Ministerraad en de raden van bestuur van de marktpartijen. Pas als al deze partijen hebben ingestemd met het totaalplan kan worden overgegaan tot ondertekening van de SOK, oprichting van de GEMM en de aanleg van Meerstad.