Dienstenbond CNV

Persbericht - Nieuwe acties bij FloraHolland
23-12-2004

De acties bij FloraHolland in Rijnsburg worden vervolgd. Nadat woensdag het veilen bij de bloemenveiling tussen 6.00 en 7.00 uur een uur is stil komen te liggen door een werkoverleg van CVN Dienstenbondleden is vandaag een Kerstactie op touw gezet. Een Kerstman bezocht in de vroege uren het bedrijf en groette de werknemers allerhartelijkst. Zijn belangrijkste boodschap was gericht aan de directie van FloraHolland: Hoho, hoho, niet verder dan hier, wij zijn het zat!

FloraHolland heeft nog geen reactie gegeven na de actie van gisteren. CNV Dienstenbond wacht rustig af en bereidt ondertussen andere acties voor. Bij het uitblijven van een reactie van FloraHolland zullen deze minder ludiek zijn. Harde acties zijn niet uitgesloten. De vervolgacties zullen net als vandaag en gisteren onaangekondigde verrassingsacties zijn. CNV Dienstenbondbestuurder Fedde Monsma: Om in decembertermen te spreken: dat zal vuurwerk opleveren!

FloraHolland is de grootste bloemenveiling van Europa met ruim 3000 medewerkers en vijf vestigingen in Nederland: Naaldwijk, Rijnsburg, Bleiswijk, Eelde en Venlo. Ongeveer drie jaar geleden zijn de vijf vestigingen gefuseerd. Vervolgens zijn de CAOs van lieverlee op elkaar aangepast. Omdat Rijnsburg de beste CAO had, moest het bij CAO-onderhandelingen telkens het meeste inleveren. Dit terwijl Rijnsburg als op één na grootste vestiging van FloraHolland het beste draait.

Al twee jaar legt de directie van FloraHolland eenzijdig nieuwe regelingen op die in de CAO thuishoren. Een nieuwe overwerkregeling is de druppel die de emmer doet overlopen. De bloemenveiling heeft eenzijdig na een door leden geaccepteerd eindbod een vergoeding voor overwerk op dagbasis verandert in een minder gunstige regeling op weekbasis. Als gevolg van de patstelling over het door FloraHolland aangepaste eindbod heeft CNV Dienstenbond het bedrijf vorige week een ultimatum gesteld. Het veilingbedrijf heeft hier negatief op gereageerd. Daarop hebben de leden maandag 20 december tijdens een ledenvergadering aangegeven massaal in actie te willen komen.

Hoofddorp, 23 december 2004

Voor nadere informatie:
Fedde Monsma, bestuurder: (06)20471893
Lilly van Geest, persvoorlichter: (06)10884141