Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Duurzame Daadkracht

Voortgangsrapportage 2004

Nationale en internationale strategie

Inhoud


1 Inleiding en leeswijzer 3
2 Beknopt overzicht van de voortgang van duurzame ontwikkeling 4
2.1 Inleiding 4
2.2 De invulling van het begrip duurzame ontwikkeling 4
2.3 Relatie nationaal, internationaal en EU-beleid 5
2.4 De voortgang van de acties uit Duurzame Daadkracht 6
3 Enkele activiteiten nader toegelicht 10
3.1 Partnerschappen 10
3.2 Instituties 11
3.3 Water 12
3.4 Energie 14
3.5 Gezondheid 15
3.6 Landbouw 17
3.7 Biodiversiteit 19
3.8 Handel en investeringen 22
3.9 Duurzaam produceren en consumeren 23
3.10 Departementen werken aan duurzame ontwikkeling 25
3.11 Project Wegen naar de toekomst 30
3.12 Programma Leren voor Duurzame Ontwikkeling 31
3.13 Duurzame bedrijfsvoering 32
3.14 Duurzaamheidsverkenning en indicatoren 33
4 Vooruitblik naar 2005 34 2
4.1 Duurzame ontwikkeling in 2005 34
4.2 Europese Duurzaamheidstrategie 34
4.3 VN/Millennium + 5 Summit in 2005 (Major Event) 35
4.5 FAO/Nederland Conferentie `Water for Food and Ecosystems' 36
4.6 CSD13 37
4.7 Maatschappelijk debat 38
Bijlage 1 Voortgang acties nationaal 39
Bijlage 2 Partnerschappen voor duurzame ontwikkeling 56
Bijlage 3 Partnerschappen voor duurzame ontwikkeling, uit `Call for ideas' 58
Bijlage 4 Millennium Development Goals (MDG's) en Johannesburg Plan of
Implementation 59
Bijlage 5 Bevindingen OESO over duurzame ontwikkeling in Nederland 62
Bijlage 6 Lijst van afkortingen 63


1 Inleiding en leeswijzer

In deze voortgangsrapportage van Duurzame Daadkracht, het Actieprogramma duurzame ontwikkeling, wordt aangegeven hoe de stand van zaken is ten aanzien van de ambities en voorgenomen acties, die beschreven staan in zowel het nationale als het internationale deel van het actieprogramma. Voor het internationale deel is dit de tweede maal dat een rappor- tage wordt aangeboden, voor het nationale deel is dit de eerste voortgangsrapportage. Duurzame Daadkracht is de Nederlandse uitwerking van de afspraken die op de World Summit on Sustainable Development (WSSD) in Johannesburg zijn gemaakt. De kern van het nationale deel is dat de Nederlandse overheid er naar streeft om zich bij al haar activitei- ten (van beleidsontwikkeling tot bijvoorbeeld de eigen huisvesting) te richten op duurzame ontwikkeling. Dit is uitgewerkt aan de hand van te ontwikkelen instrumenten en ruim twin- tig beleidsprogramma's. Het internationale deel concentreert zich op de internationale inspanningen van de Nederlandse overheid op het gebied van de institutionele ontwikke- ling, publiek-private partnerschappen als instrument, de prioritaire thema's water, energie, gezondheid, landbouw en biodiversiteit, op duurzame handel en investeringen.

De Tweede Kamer heeft op 9 april 2004 Duurzame Daadkracht besproken met de meest betrokken bewindslieden. Tijdens deze bespreking heeft de Tweede Kamer verzocht in de eerstkomende voortgangsrapportage het nationale en het internationale deel te integreren, zodat de voortgang in haar geheel beoordeeld kan worden en de samenhang tussen beide delen beter tot haar recht komt. De minister-president heeft het belang van een gezamen- lijke behandeling in het kabinet benadrukt. In de voorliggende rapportage is dit gebeurd. Duurzame Daadkracht bevat een groot aantal ambities, beleid en acties, partnerschappen en illustratieprogramma's waarover in sommige gevallen ook in andere kaders wordt gerappor- teerd. De voortgang is dit voorjaar in de Tweede Kamer uitgebreid aan bod gekomen. Bovendien gaat het bij het werken aan duurzame ontwikkeling in essentie om het in gang zetten van processen, waarbij concrete, `harde' resultaten vaak pas na jaren zichtbaar 3 worden. Daarom is er nu voor gekozen om een bondige rapportage op te stellen met een aantal resultaten, waarbij de proceskant centraal staat. Ook geeft de rapportage aan waar er belemmeringen zijn of waar de voortgang gering is.

Hoofdstuk 2 geeft een beknopt overzicht van twee en een half jaar werken aan duurzame ontwikkeling, met aandacht voor zichtbare stappen die gezet zijn. In hoofdstuk 3 worden enkele activiteiten uitgebreider beschreven, om de algemene beschouwing uit hoofdstuk 2 nader toe te lichten. Hoofdstuk 4 richt zich op de belangrijkste activiteiten, die dit kabinet in 2005 wil aanpakken. In de bijlagen tenslotte, wordt een kort overzicht gegeven van alle overige activiteiten, voornemens en projecten die in Duurzame Daadkracht worden genoemd.

Eind 2005 kunt u de volgende rapportage tegemoet zien.
Zie het origineel