Gemeente Woudrichem

23/12/2004
Burgemeester van Harten overleden

Verslagen en verdrietig zijn wij nu Arie van Harten, onze burgemeester is overleden.
Vanaf 1 mei 2001 hebben wij intensief met hem samengewerkt en hem leren kennen als een warm mens, een echte burgervader die betrokken was bij mensen. Betrokken bij alle inwoners van Woudrichem, of zij nu persoonlijke zorgen hadden of initiatieven die leefden aan hem voor wilden leggen. Wat was hij trots op zijn gemeente, de mensen, de schoonheid van het polderlandschap, de dorpen, de vesting en hoe iedereen zich inzette die schoonheid te koesteren. Wat genoot hij van het rijke verenigingsleven, hoe blij was hij getuige te zijn van zoveel culturele activiteit en ondernemingszin in de gemeente Woudrichem.

Als college van Woudrichem zijn wij onze voorzitter, burgemeester Van Harten, dankbaar voor wat hij betekend heeft. Wij missen een zeer kundige bestuurder, een man die in staat was snelle, rake analyses te maken van gecompliceerde vraagstukken, ze helder te formuleren en daarmee besluitvorming te bespoedigen. Helder stond hem daarbij voor ogen waarvoor hij zich inzette, met hoofd en hart, met passie en soms ongeduld: zijn gemeente Woudrichem en de duurzame ontwikkeling van de gemeente.

Een cultureel ondernemer bij uitstek was hij, die genoot van bestaande activiteiten en tradities op het culturele vlak en vol vuur kon meedenken met nieuwe initiatieven, een inspirator die menigeen liet warmlopen een bijdrage te leveren aan het culturele klimaat van Woudrichem. Zichtbaar is hoe Arie van Harten zich heeft ingezet voor de vesting van Woudrichem, dankzij zijn inspirerende rol en de initiatieven die inwoners van Woudrichem hebben ontplooid, heeft de vesting kunnen opbloeien. De verdere ontwikkeling van de stadshaven, het ontstaan van winkeltjes in de vesting, culturele uitingen, het had zijn hart.

Wij moeten een krachtige motor missen nu hij er niet meer is. Een inhoudelijke motor achter zovele plannen voor de toekomst, die zich niet beperken tot de ontwikkelingen binnen de gemeentegrenzen zoals nieuwbouwplannen als Postweide 2, de landschapsinrichting en bijvoorbeeld de herontwikkeling van 't Rond, maar tot daar buiten reikten: intergemeentelijke samenwerking, de veiligheidsregio hadden een hoge prioriteit voor hem. Samen altijd sterker, vond hij.

Wat zullen wij hem missen, onze voorzitter, onze burgemeester. Altijd als eerste 's morgens op het gemeentehuis, als laatste de deur uit. Een harde werker, genereus, veeleisend, inspirerend.

Loco-burgemeester J.B. Val
Wethouder J. Kant
Gemeentesecretaris R. Briene

Burgemeester van Harten