Nieuw-Vlaamse Alliantie


Demotte vraagt volmachten aan de kerstman (23/12/04)

Eindelijk erkent minister Demotte dat de financiering van de ziekteverzekering onhoudbaar is geworden. Zijn voorstel om dit op te lossen met volmachten, is echter volstrekt onaanvaardbaar. Het is ondertussen bijna twintig jaar geleden dat een minister voorstelde het parlement buiten spel te zetten. Kan het failliet van het huidig beleid nog duidelijker worden geïllustreerd? We denken van niet.

In plaats van nu te dreigen, zou de minister er beter aan doen zijn kostbare tijd te gebruiken om een beleid uit te werken waarbij eindelijk structurele maatregelen worden genomen. Vasthouden aan een beleid dat er niet in slaagt Waalse overconsumptie daadwerkelijk aan te pakken, is onverantwoord. Indien de minister echt bekommerd is om een efficiënte, betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg, dan moet hij de verantwoordelijkheid leggen waar ze thuishoort: bij de gemeenschappen. Het federale niveau is duidelijk niet bij machte om de verschillende visies te overbruggen. In Vlaanderen en in Wallonië is voldoende kennis en expertise aanwezig om een gezondheidsbeleid uit te bouwen dat maximaal rekening houdt met de eigen situatie en een antwoord biedt op de verschillende visies die er bestaan. Zolang Vlaanderen de Waalse overconsumptie blijft betalen, zal er echter niets veranderen. Een overdracht van de volledige gezondheidszorg naar de deelstaten is niet enkel in het belang van Vlaanderen, maar evenzeer in het belang van Wallonië. De huidige overconsumptie in Wallonië draagt immers hoegenaamd niet bij tot een betere gezondheidszorg.

Het Vlaams regeerakkoord vraagt de overheveling van de volledige gezondheidszorg naar Vlaanderen. De N-VA zal dit punt, naast heel wat andere punten, op de agenda van het Forum plaatsen.

Auteur:
Louis Ide, arts en partijraadslid
Bart De Wever, voorzitter

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be