Gemeente Soest

Brief actiegroep aan inwoners bevat onjuistheden

Datum: 23/12/2004

Met ongenoegen heeft de gemeente Soest kennis genomen van de inhoud van de brief van de actiegroep 'Gebukt onder het ecoduct' aan de inwoners van Soest en Soesterberg. Deze brief wordt één dezer dagen verspreid. De brief bevat pertinente onwaarheden. Mensen worden daardoor op het verkeerde been gezet. Ook merkt de gemeente Soest dat veel mensen in verwarring raken door de felle aantijgingen van de actiegroep en de continue stroom van onjuiste informatie die zij naar buiten brengt. De gemeente betreurt dit ten zeerste. Zij wil de discussie voeren op basis van argumenten en niet op basis van onjuiste en onzinnige informatie.

De gemeente Soest las de brief gisteren op de website van de actiegroep en voelt zich genoodzaakt te reageren op hun aantijgingen.

Als het gaat om de noodzaak van de groene brug, dan wijst de gemeente op het algemeen, grensoverstijgende belang en niet op het eigen belang van in dit geval een aantal leden van de actiegroep. De overheid, waaronder de gemeente, heeft een verantwoordelijkheid om op lange termijn te denken. Volgens de visie van de gemeente is het te gemakkelijk om Nederland vol te bouwen met huizen en fabrieken en te asfalteren met wegen. Juist voor onze kinderen en kleinkinderen moeten we de natuur beschermen, zodat ook zij ervan kunnen genieten en leren. Vanuit deze visie investeren de gemeente, provincie en andere partijen in de natuur en proberen zij woningbouw en bedrijventerreinen te concentreren.

Dat de gemeente geld over de balk gooit en economische zwakkeren dupeert, is onzin. De provincie Utrecht en de gemeente Soest betalen de groene brug uit de winsten door goedkopere grond te kopen en te verkopen voor bouwgrond (hogere grondprijs). Wat betreft de sociale woningbouw houdt de gemeente zich aan door de gemeenteraad vastgesteld beleid; van alle woningen die worden gebouwd, behoort minimaal 40 procent tot de goedkopere sector. Voor koopwoningen betekent dit een koopsom van maximaal 200.000 euro (v.o.n. prijspeil 2003) vrij op naam. In geval van huurwoningen wordt de huursubsidiegrens van eén- of twee persoonshuishoudens aangehouden. De gemeente heeft wel degelijk zorg voor inwoners met een minder budget.

Bij dit persbericht zit een uitgebreide bijlage. Zie het origineel

© 2004 Gemeente Soest - Disclaimer