PvdA afdeling Groningen

Mobiliteit en Openbaar vervoer
debat in kamer over Nota Mobiliteit stap voorwaarts, maar nog lange weg te gaan
De PvdA-fractie in de provinciale staten is gematigd tevreden over het debat op hoofdlijnen over de Nota Mobiliteit, dat is gevoerd in de Tweede Kamer. Op enkele belangrijke punten, met name de aanpak van de N33, is een stap voorwaarts gemaakt.

De PvdA-fractie vindt overigens nog onverminderd dat Noord-Nederland zwaar onderbedeeld is in de Nota Mobiliteit. Er wordt slechts 2-3 % van het beschikbare budget besteed in Noord Nederland, dat in oppervlakte 25 % en in bevolking 10 % van het land omvat. De PvdA-fractie handhaaft haar oproep aan burgers, lokale volksvertegenwoordigers en bestuurders om in te spreken op de Nota Mobiliteit.

De Kamer nam een motie aan, waarmee zij 50 miljoen euro extra voor de verbetering van de verkeersveiligheid op de N33 beschikbaar stelt. Verdubbeling van de dodenweg N33 komt hierdoor een stap dichterbij. De PvdA-fractie pleit al jaren voor de verdubbeling van de weg. De afgelopen tien jaar waren op deze rijksweg 23 doden te betreuren en waren 193 mensen een ongeluk met letselschade als gevolg. Verdubbeling kan tussen de 80 en 90 procent van deze ongevallen voorkomen.

De PvdA-fractie vindt dat -gezien de ongevallencijfers- het traject Assen-Zuidbroek als eerst aangepakt moet worden. De grootste knelpunten op dit wegvak hebben de hoogste prioriteit: de problemen bij de aansluiting op de A28 te Assen, de rotonde bij Gieten en het gedeelte tussen Zuidbroek en Veendam. De PvdA-fractie vindt dat de initiatieven van onder meer burgemeester Meijerman van Veendam om snel tot zaken te komen, door de minister en de regionale partijen moeten worden opgepakt.

Het Openbaar Vervoersproject rondom de stad Groningen, Kolibri, geniet nog steeds onvoldoende prioriteit in Den Haag. De oproep van het kamerlid Dijksma (PvdA) om afspraken uit het verleden gestand te doen, vond helaas weinig weerklank bij de minister en de regeringsfracties. Ook aanpak van de slagader van Groningen, de zuidelijke ringweg, moet veel meer prioriteit krijgen.

Gelet op de grote onbalans in de verdeling van investeringen, handhaaft de PvdA-fractie haar oproep in te spreken op de Nota Mobiliteit. Op haar site www.pvdagroningen.nl is een concept-inspraakreactie gevoegd, die tot het einde van de inspraaktermijn (31 december 2004) kan worden ingediend. Langs deze weg kan een signaal aan Kabinet en Kamer worden gegeven om meer te investeren in Noord-Nederland.

Nota_Mobiliteit.pdf
concept_inspraakreactie.doc
notamobiliteitachtergrondinfor...doc

PvdA Groningen © 2004. Alle rechten voorbehouden.