Nuon

Vrouw zet verwarming tandje hoger
22 dec 2004 | Amsterdam

"Heb jij het niet koud dan?" Een zin die gedurende de wintermaanden veelvuldig de revue zal passeren in de Nederlandse huishoudens. Uit een in opdracht van Nuon gehouden onderzoek is gebleken, dat maar liefst 46% van de huishoudens een discussie heeft over hoe warm het binnenshuis moet zijn. Aanleiding voor de discussies is het verschil in warmtebeleving tussen man en vrouw. Daar waar de vrouw de kachel opstookt, draait de man hem weer een stukje terug. Met de informatie uit het onderzoek wil energieonderneming Nuon de Nederlandse huishoudens gedurende de wintermaanden gerichter adviseren over energiebesparende maatregelen.

Tandje hoger!
Vrouwen geven in tegenstelling tot mannen de thermostaat liever een zwieper voor een hogere temperatuur binnenshuis. 52% van de vrouwelijke respondenten geeft aan het in huis kouder te vinden dan hun warmbloedige man. Slechts 23% meent dat hun mannelijke partner het kouder heeft dan zijzelf. De mannen vinden vrouwen ook kouwelijker, bij mannen liggen de percentages dan ook bijna omgekeerd. Bij éénderde van de huishoudens is het overdag gemiddeld 19 ºC in huis. Nog eens eenderde zet de thermostaat op 20 ºC. Ouderen hebben het doorgaans kouder en geven de voorkeur aan een temperatuur van boven de 20 ºC. Een dure voorkeur, want het verlagen van de kamertemperatuur met 1 ºC scheelt gemiddeld al snel 6% in de stookkosten!

Gemiddelde temperatuur s'nachts
In Nederland zet tweederde van de huishoudens de thermostaat op 15 °C of kouder, voordat zij het bed in klimmen. Als dit een uur voor het slapen gebeurt wordt al gauw 4% op de stookkosten bespaard. Door ook nog eens te ventileren wordt nog meer bespaard. Bij 52% van de huishoudens gaat dan ook `s avonds het slaapkamerraam open. Een gebruik wat jongeren niet overnemen, bij hen blijft het raam potdicht. Slechts 14% van laat het raam open. Onder diegene die het raam dichthouden, is er een klein aantal dat de verwarming een tandje hoger zet om het zo behaaglijk warm te hebben gedurende de nachtrust.

Sokken aan en kruik mee naar bed
Het merendeel van de Nederlandse huishoudens draagt in de wintermaanden een pyjama of nachthemd in bed. Vooral vrouwen blijken het 's avonds koud te hebben, van hen draagt maar liefst 80% een kledingstuk in de echtelijke bedstede. Nog eens 37% van de ondervraagden geeft aan 's nachts wel eens last te hebben van koude voeten. Dit wordt vaak opgelost door het, weinig romantische, dragen van sokken. Voor de echte koukleum is er dan altijd nog de kruik of het verwarmde bed. Dit is slechts een klein percentage van 7%.

Onderzoek
Het onderzoek is telefonisch verricht door Millward Brown/Centrum onder 500 respondenten door geheel Nederland. Het heeft dit najaar plaatsgevonden. De respondenten bevinden zich in de leeftijdscategorie tussen 15 en 80 jaar.

Handige Energiebesparingtips

Ventileren is besparen

Buitenlucht laat zich sneller verwarmen dan de droge lucht binnenshuis. Omdat buitenlucht in de winter altijd vochtiger is dan de binnenlucht, is het raadzaam om goed te ventileren. De lucht binnenshuis wordt dan vochtiger en kan makkelijker worden verwarmd. Ventileren is daarom besparen.

Het uurtje voor bedtijd

In dat laatste uurtje voordat u gaat slapen, kunt u makkelijk op uw stookkosten besparen. Dat doet u door de thermostaat zo in te stellen dat deze de verwarming een uur voor bedtijd in de nachtstand schakelt. Het duurt dan nog even voordat de temperatuur in huis echt zakt. U bespaart hiermee zo'n 4% op uw stookkosten.

Een ketel op maat

Niet elke HR-ketel of boiler is geschikt voor uw huis. Laat u daarom goed adviseren over het beste warmwatertoestel dat precies voldoet aan uw eisen en het meest geschikt is voor uw situatie. Met de juiste HR-ketel kan vaak 10% op energie bespaard worden.

Het zuinige geheim

Gebruik een verwarmingselement met een groot oppervlak. Een klein kacheltje moet heel heet worden om een ruimte te verwarmen. Een heel groot verwarmingselement hoeft lang niet zo heet te worden om toch comfortabel te verwarmen. Dat is het zuinige geheim van vloerverwarming en de nog modernere wandverwarming.

Thermosstaat programmeren

Het zuinigste stookt u met behulp van een thermostaat die u zelf kunt programmeren. Dan hoeft u niet steeds met de hand de temperatuur te regelen. U hoeft slechts eenmaal de tijden en temperaturen in te stellen, en de thermostaat doet de rest.

Voor meer handige informatie over het besparen van energie kijk op:

www.online-energie-advies.nl