Ingezonden persbericht


Griepbericht, 23 december 2004

Dit jaar geen kerstgriep

Een internetmeting door 17.000 vrijwillige griepmeters wijst het duidelijk uit: er komt dit jaar geen kerstgriep. Vorige jaar tussen Sinterklaas en Kerst zuchtten Nederland en Vlaanderen onder de griep. Het aantal griepachtige verschijnselen in beide landen blijft nu echter al weken stabiel en is volkomen normaal voor de tijd van het jaar.

"Echte griep, of influenza, is er nog nauwelijks," meldt Carl Koppeschaar, hoofdredacteur van de populair-wetenschappelijke website Kennislink en initatiefnemer van www.degrotegriepmeting.nl. "Begin november hadden velen last van een luchtweginfectie, met veel gehoest en koorts. Maar influenza was dat niet, omdat een plotseling opkomende, hoge koorts achterwege bleef. De landkaart van griep en verkoudheid in Nederland en België toont op dit moment overwaaiende hoestbuien met hogedrukgebieden van stress. Dat laatste volgt uit metingen van de Universiteit van Tilburg, waar onderzoekers nagaan of er een relatie is tussen griep en verkoudheid en gevoelens van stress."

Wanneer de wintergriep wel toeslaat, is nog niet te voorspellen. Op het zuidelijk halfrond, in Australië, deed de griep zich afgelopen zomer een maand later voor dan vorig jaar. Ook ging het maar om half zoveel griepgevallen. Dat wijst erop dat het Fujian-virus, dat in 2003 plotseling de kop opstak, nu de nodige weerstand ontmoet.

Maar verrassingen zijn niet uitgesloten. Vorig seizoen woedde de griep voor het eerst in Noord-Ierland, ging via Schotland naar Scandinavië en via Engeland naar Portugal. Van Portugal sloeg het over naar Spanje. Een week later was Frankrijk aan de beurt, vervolgens het zuiden van België, Vlaanderen, en tussen Sinterklaas en Kerst ook Nederland. "Het leek wel of er op de landkaart van Europa achter elkaar dominostenen omvielen, "vervolgt Koppeschaar. "Op grond van die merkwaardige bewegingen hebben Europese onderzoekers de verpreiding van griep gedurende de afgelopen vijf seizoenen bekeken. Zij vonden aanwijzingen voor een oostwaartse en ook een noordwaartste golfbeweging."

De afgelopen week liep het aantal griepgevallen in Noord-Ierland op. Dat kan betekenen dat het griepseizoen in Europa nu op gang komt. "Zou het net zo van land tot land trekken als vorig jaar, dan is de griepgolf eind januari bij ons te verwachten," voorspelt Koppeschaar.

---

Ingezonden persbericht